Starostové se do voleb v Liberci spojili s KDU-ČSL a TOP 09

30.05.2018 13:23

Starostové pro Liberecký kraj se do voleb ve stotisícovém Liberci spojili s KDU-ČSL a TOP 09. Lídrem 39členné kandidátky bude jednatel Euroregionu Nisa a liberecký zastupitel Jaroslav Zámečník ze Starostů. KDU-ČSL bude mít na kandidátce čtyři zástupce, TOP 09 tři. Novináře o tom dnes informoval lídr kandidátky. Starostové také jako první v Liberci představili kompletní volební program, uvedla ČTK.

Starostové se do voleb v Liberci spojili s KDU-ČSL a TOP 09
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Budova Krajského úřadu LK v Liberci

Do kampaně chtějí dát 1,5 milionu korun. Vedle plakátů a billboardů, využijí ve větší míře sociální sítě, za voliči vyrazí i do ulic.

„Město Liberec v dnešní turbulentní době potřebuje, aby zastupitelé našli jednotu na zásadní věci, to se v minulosti nedařilo,“ řekl Zámečník. O povolební spolupráci se podle něj zatím nemluvilo, strana je ale podle Zámečníka připravena jednat se všemi a vytvořit širokou koalici, která by měla být zárukou stability. Záležet bude ale na výsledku voleb. Starostové by rádi získali 16 mandátů v devětatřicetičlenném libereckém zastupitelstvu, to je dvakrát víc než mají v současné době.

Volební program má deset priorit. Starostové se mimo jiné chtějí zasadit o zlevnění městské dopravy. „Máme nejdražší MHD v zemi, pravidelní cestující platí v Liberci víc než v Praze,“ řekl Zámečník. K prioritám ale patří také například zvýšení bezpečnosti i čistoty ve městě, investice do oprav ulic, chodníků i rozšíření parkovišť. V programu je i více ploch pro bydlení, ale například i průhlednější hospodaření města. Starostové se chtějí zaměřit i na řešení problémů jednotlivých čtvrtí, kterých má město 33.

Starostové připravují kompletní 39člennou kandidátku. Dvojkou je někdejší náměstek primátora Jiří Šolc, trojkou starosta městské části Vratislavice Lukáš Pohanka, čtyřkou ředitelka divadla F.X. Šaldy Jarmila Levko. Na 6. místě kandiduje současný náměstek primátora Ivan Langr, který před čtyřmi lety kandidoval za Změnu pro Liberec. Loni na podzim se ale s hnutím rozešel. „Jsem přesvědčen, že ideově ani programově tady není žádný problém, názorově jsme si velmi blízcí,“ řekl dnes ke své kandidatuře za Starosty Langr, pro něhož je prioritou řešení sociálních problémů.

Podle předsedy starostů, libereckého hejtmana Martina Půty, se v České Lípě Starostové dohodli na spolupráci s TOP 09, Stranou zelených, Unií pro sport a zdraví a hnutím Spolehnutí a vytvořili společné uskupení Živá Lípa. Do voleb ho povede ředitel sklárny Lasvit Ajeto v Lindavě Jaroslav Turnhöfer. V Jablonci nad Nisou se Starostové pro Liberecký kraj spojili s hnutím Domov nad Nisou a lídrem bude ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra Petr Vobořil. „Kandidátku tam představíme v nejbližších dnech,“ dodal Půta.

V Liberci v roce 2014 zvítězila Změna pro Liberec, pro kterou hlasovalo 25,46 procenta voličů, získala tak 12 mandátů z 39 v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se ziskem devíti mandátů, když dostalo 18,05 procenta hlasů. Změna a ANO se spojily v koalici, která ale už delší dobu nefunguje. Třetí skončili Starostové pro Liberecký kraj a získali osm mandátů. Čtvrtá byla ČSSD a má čtyři zastupitele, po dvou mandátech mají komunisté, TOP 09 a ODS. Lidovci se do zastupitelstva nedostali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…