Šťastný: Garantované platy jsou návratem do hlubokého komunismu

23.02.2012 23:05

Lékaři se stále vyšších platů nedočkali a odbory vymýšlí další způsoby, jak jim je zajistit. Nově přišly s možností platů garantovaných zákonem. Návrh podporují opoziční politici a Věci veřejné, ministerstvo zdravotnictví však nesouhlasí. „Tento návrh je návratem do hlubokého komunismu ještě před perestrojkou,“ vyjádřil svůj názor předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS).

Šťastný: Garantované platy jsou návratem do hlubokého komunismu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

„Lékaři nemohou takovou garanci dostat, neboť privátní lékaři by se museli vrátit do státního sektoru a všechny profese by musely mít dány platy ze zákona, to je šílenost,“ vysvětlil Šťastný v Událostech, komentářích.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) je garantovaným platům otevřenější a namítl, že státní zástupci, policie i vojáci mají svojí platovou normu a není to nic neobvyklého. „Ze seznamu výkonu a ceny práce by se odvedla příslušná výplata,“ dodal. Šťastný namítl, že policie je jenom státní, na rozdíl od nemocnic, které jsou i soukromé.

Předseda sněmovního zdravotnického výboru se zastal ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že udělal vše pro to, aby lékaři dostali přidáno. „Ministerstvo slíbilo, že bude garantovat jasné podmínky na navýšení platu. Splnilo to, tam kde mohlo, zbytek je na krajích,“ řekl Šťastný.

Dotujeme platy, aby neklesly

Kraje jsou ovšem v dost nevýhodné pozici, protože, dle slov Ratha, žádné peníze od vlády nedostaly. „Zdravotní pojišťovny poslaly letos o 33 milionů méně než minulý rok a navíc vláda zvýšila DPH, čímž se zdražily všechny vstupy. Z krajského rozpočtu dáváme provozní dotace na platy lékařů, aby neklesly,“ naznačil Rath, proč nemůže být o zvyšování platů ani řeč.

„Kraje musí šetřit, nevyhazovat peníze, dobře hospodařit, rozumně investovat a z toho, co zbyde, dát více peněz na platy lékařů,“ ochotně poradil Šťastný Rathovi a dodal, že v nemocnicích panuje chaos, probíhají zde neprůhledné transakce a losovačky a hejtmani se to snaží zakrýt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…