Šťastný: Napřed si Béma vyslechneme a pak se rozhodneme, co s ním

26.03.2012 10:54

Kauzou telefonátů mezi exprimátorem Prahy Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem dnes bude řešit vedení pražské ODS. Zda přijde na řadu Bémovo vyloučení ze strany, tak to podle bývalého šéfa pražské ODS Borise Šťastného jisté není. Prý se rozhodnou v organizaci až poté, co s Bémem promluví osobně.

Šťastný: Napřed si Béma vyslechneme a pak se rozhodneme, co s ním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Podle dnešního vydání Mladé Fronty Dnes, která kauzu uniklých odposlechů mezi Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem nastartovala tím, že zveřejnila některé pasáže z odposlechů, teď někteří členové pražské ODS požadují Bémovo vyloučení ze strany. Místopředseda organizace Marek Benda chce údajně navrhnout pozastavení členství, připomíná k tomu Český rozhlas.

„Případ hodlá s Bémem řešit rovněž premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas. Kauzou by se mělo tento týden zabývat i celorepublikové grémium ODS. Obsah odposlechů telefonátů již začala šetřit policie,“ zmínil také rozhlas.

„Také pražská organizace ODS považuje případ za vážný," řekl rozhlasu její bývalý předseda Boris Štastný, který tuto funkci po Pavlu Bémovi převzal. „Z mého pohledu je velmi obtížné soudit odposlechy tajné služby, to by neměli dělat politici, ale orgány činné v trestním řízení.“ poznamenal pro Radiožurnál dále Šťastný, který svou funkci předal primátorovi Prahy Bohuslavu Svobodovi na magistrát.

„Druhou věcí je politická odpovědnost. A právě politickou odpovědností jednotlivců se bude pražská ODS zabývat,“ zmínil dále Šťastný. "Považoval bych za správné, aby nové vedení ODS Pavla Béma vyslechlo, znalo jeho názor a teprve potom se nějakým způsobem rozhodlo,“ řekl dále a dodal:

„Za celou politickou kariéru jsem nikoho přes média k ničemu nevyzýval a nechci to dělat ani v tomto případě. Nechal bych to na uzavřených orgánech Občanské demokratické strany. "

 

Dienstbier: Součástí problému je i Hulínský

 

Rozhlas také vyzpovídal někdejšího lídra pražských sociálních demokratů a dnešního místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera. Podle něj vše jednoznačně dokazuje, že Roman Janoušek měl klíčový vliv na rozhodování na pražském zastupitelstvu. 

„Ale na druhou stranu nebyl to jen Roman Janoušek. Je také poměrně známo v pražských politických kruzích,  že tuto roli na konci minulého volebního období převzal, nebo se na ní spolupodílel, další z těch takzvaných kmotrů, tedy Tomáš Hrdlička. Samozřejmě nakonec rozhodovali politici, kteří tehdy seděli v radě a kteří také museli vědět, jakým způsobem je jejich vlastní rozhodování ovlivňováno,“  řekl Dienstbier.

„Součástí problému je tak i bývalý předseda pražské ČSSD Petr Hulinský,“ zdůraznil ale Dienstbier.  „Odpovědnost Petra Hulínského tam byla jasná, já jsem se k tomu v minulosti vyjadřoval velmi jasně. Podstatné je, že to byl způsob, jakým se dělala komunální politika v Praze a netýkalo se to jen Pavla Béma a Romana Janouška, " dodal a zdůraznil, že právě tito lidé by měli z politiky odejít.

Janoušek v pátek srazil svým autem ženu, která skončila s těžkým zraněním v nemocnici. Z místa nehody ujel, policisté jej ale dopadli a naměřili mu v krvi přes dvě promile alkoholu. V neděli předali lobbistovi obvinění z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…