Šťastný chce být místopředsedou ODS. Nelíbí se mu milionářská daň

17.07.2012 10:57

Poslanec ODS Boris Šťastný v pondělí oznámil, že chce na podzimním kongresu strany kandidovat na místopředsedu. Rozhodl se tak kvůli zvýšení daní, který v pátek schválila sněmovna. Novela vzbudila nevoli v opozoci i mezi občanskými demokraty upozorňuje deník Právo.

Šťastný chce být místopředsedou ODS. Nelíbí se mu milionářská daň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Šťastný patří mezi odpůrce novely. Nelíbí se mu hlavní zvýšení daňové zátěže u vysokopříjmových osob – milionářská daň. Při vášnivé debatě v klubu ODS se chtěl dokonce vzdát mandátu poslance. Rozhodl se ale raději dostat do vedení strany.

ODS musí začít přemýšlet, žádá Šťastný

„Ustoupili jsme v řadě věcí. Už nebojujeme za ochranu soukromí, za malý a levný stát, za nízké daně,“ řekl Šťastný deníku Právo.

Pro Šťastného prý bude úspěchem i to, kdyby se do vedení nedostal. Důležité je, aby ODS začala nad některými věcmi přemýšlet.

Šťastný v pátek před hlasováním o zákonu předložil klubu ODS text, ve kterém podle Práva označuje ministra financí Miroslava Kalouska za „nejgeniálnějšího škůdce ODS“.  Poslanec i jeho stejně smýšlející kolegové ovšem balíček daňových změn podpořili – klub ODS měl hlasování za závazné.

I nespokojení poslanci ODS chápou daňová opatření

Většina členů ODS uvedla, že nutnost daňových opatření chápe. „Nejsem z toho nadšená, ale pokud se má rozpočet na další roky stabilizovat, nedá se nic jiného dělat. Solidární daň je v situaci, v jaké jsme, nutné zlo,“ řekl Právu Jana Černochová.

Nespokojení lidé v ODS ovšem nehodlají při středečním hlasování o důvěře vládě hlasovat s opozicí. „Ani na tisícinu vteřiny by mě nenapdalo, že by někdo z poslanců vládní koalice pomohl levici. Už se to jednou stalo, a stigma Tlustého a dalších zůstane v ODS nadlouho,“ prohlásil Šťastný pro Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…