Šťastný z ODS chce povolit švarcsystém. Drábek prý jen ničí živnostníky

18.06.2012 8:56

Podle občanských demokratů je současná úprava podnikání živnostníků zbytečně přísná. Poslanci ODS chtějí připravit novely zákonů, které opět povolí takzvaný švarcsystém.

Šťastný z ODS chce povolit švarcsystém. Drábek prý jen ničí živnostníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Švarcsystém, tedy daňově výhodná praxe, kdy pro firmy pracují lidé na živnostenský list, byl od letošního roku postaven mimo zákon. Ministerstvo práce v čele s Jaromírem Drábkem provádělo kontroly a udělovalo pokuty. "Jsou to neuvěřitelné nesmysly, které ničí podnikání v této zemi," řekl on-line serveru Týden.cz poslanec ODS Boris Šťastný. Ten chce se svým kolegou Davidem Šeichem prosadit změnu zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti.

Topolánkovi to nevadilo

Tato praxe byla v souladu se zákonem za vlády Mirka Topolánka. "To byla vláda, která skutečně podnikatelům a živnostníkům pomáhala a nikoli jim škodila," rýpl si do současného kabinetu Šťastný. 

Drábkova snaha postihovat živnostníky za švarcsystém vede podle Šťastného pouze k tomu, že se zákon obchází, zakládají se fiktivní společnosti, pro které osoby samostatně výdělečně činné vykonávají další práci. Postih totiž hrozí pouze těm osobám, které pracují pouze pro jednu firmu.

Problém není černobílý

Poslanec TOP 09 Petr Gazdík ale upozorňuje na druhou stránku věci. Stát kvůli švarcsystému přichází o finanční prostředky na daních. "Nejsem si úplně jistý, jestli si teď ekonomika legalizaci švarcsystému může dovolit," řekl Gazdík Týdnu.cz. Ekonomové odhadují až desítky miliard korun, o které stát v souvislosti s touto praxí ročně přichází.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…