Šťastný z ODS přinesl nový nápad. Ale vysmáli se mu

12.06.2013 13:18

Poslanci dnes projednávají návrh nového zákona o státním zastupitelství. Návrh vytvořený ve spolupráci se státními zástupci má rušit vrchní státní zastupitelství a zavádět řadu jiných novinek.

Šťastný z ODS přinesl nový nápad. Ale vysmáli se mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-poslanec Boris Šťastný

Poslanec ODS Boris Šťastný ovšem přišel s nápadem řešit otázku státních zastupitelství úplně jinak. Nejvyššího a krajské státní zástupce by podle něj měli volit lidé ve volbách, tak jako politiky. „Jde o veřejnou funkci. Kdo ji chce vykonávat, měl by předstoupit před občany s koncepcí a ucházet se ve volbách o jejich podporu,“ říká Šťastný serveru Týden.cz.

Volby by podle Šťastného proběhly tak, že kandidáty by navrhovala vláda na základě splnění kvalifikačních předpokladů. Poté by voliči v daném kraji, či v případě nejvyššího státního zástupce v celé republice, vybírali, kdo je má coby veřejný zástupce zastupovat. Volby by se konaly současně s volbami do krajských zastupitelstev, takže by nestály skoro nic.

„Můj návrh by předešel spekulacím, které provázely naposledy třeba jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze,“ vysvětluje Šťastný. Věří, že jeho návrhu se chopí ústavně-právní výbor.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že návrh není nezajímavý, ale z jeho zavedení má obavy. „Vedlo by to spíš k politizaci než k tomu, že bychom měli spravedlivější státní zastupitelství,“ myslí si. Systém volených zástupců podle něj patří spíše do amerického, než do evropského právního systému.

Podporu Šťastný nenašel ani v koalici. „Je to nepochybně svěží a originální nápad, ale podobně jako v jiných otázkách zavádění přímé demokracie ho nepodporuji,“ uvedl poslanec ODS Marek Benda. Stanislav Polčák z TOP 09 byl ještě příkřejší. „To se do našeho právního řádu i do evropské právní kultury hodí stejně tak jako zasadit mrkev na Měsíci,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …