Stát by lidé nebránili a nejraději by se odstěhovali, odhalil průzkum

08.11.2013 20:20

Za poslední rok se politickou scénou prohnalo doslova tornádo politických afér a kauz. I to otřáslo důvěrou lidí, kteří se v čerstvém průzkumu veřejného mínění vyjadřovali ke svému vztahu k České republice.

Stát by lidé nebránili a nejraději by se odstěhovali, odhalil průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejnilo výsledky říjnového průzkumu mezi občany. V něm se lidí ptali na tři otázky - zda se stydí býti Čechy či zda jsou naopak hrdí a za svou vlast by bojovali, či zda by Českou republiku vyměnili za jiný stát (kdyby měli možnost vybrat si zemi, ve které by chtěli žít). Zatímco minulý rok v červnu bylo 23 procent respondentů "spíše hrdých", letos to bylo o procento méně.

Narostl také počet lidí, kteří jsou ve svých pocitech neutrální - nejsou ani hrdí, ani se za svou vlast nestydí. O mnoho radikálnější proměnou prošel graf týkající se výběru jiné země. O dvě procenta dotazovaných méně než minulý rok, tedy 28 procent, by si určitě vybralo k životu Českou republiku. Zajímavý je také pohled do nedávné minulosti - podle průzkumu bylo v České republice spokojených v roce 2001 dokonce na 40 procent dotazovaných.

Radši se moc nezapojovat

A kdo by šel ochotně bojovat za svou vlast? Podle průzkumu by šlo nasadit svůj život určitě devět procent dotázaných. Největší procento, tedy 26 procent dotázaných, by se k obraně národa určitě nepřihlásilo. To je alespoň mírné zlepšení od roku 2011, kdy by se určitě nepřihlásilo 30 procent dotázaných. Pouze osm procent by šlo nasadit za svou vlast život.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…