Stát by měl OKD pomoci, míní europoslanec Rouček. Nesmysl, vpálil mu Drobil z ODS

18.09.2013 22:51

Firma OKD tvrdí, že jedinou možností, jak zabránit uzavření Dolu Paskov a tím i propuštění tří tisíc horníků, je státní dotace ve výši čtyř až šesti miliard korun. S tímto návrhem mnozí politici a ekonomové nesouhlasí, našel však i své příznivce. „Stát by určitě měl podat pomocnou ruku,“ myslí si europoslanec Libor Rouček za ČSSD. Uvedl to v pořadu Události, komentáře na ČT24.

Stát by měl OKD pomoci, míní europoslanec Rouček. Nesmysl, vpálil mu Drobil z ODS
Foto: Daniela Černá
Popisek: Demonstranti pochodovali centrem Ostravy

Rouček se totiž domnívá, že osud a živobytí přibližně tří tisíc horníků není problémem jen jedné firmy, ale celé společnosti, a proto by stát měl pomoci. "Nelíbí se mi, že všichni odepisují OKD a Paskov. Měly by se sejít odbory, vláda a vedení firmy a společně najít řešení,“ myslí si. Základním předpokladem východiska z této situace je podle jeho názoru detailní analýza celého problému.

Stav v Dole Paskov je podle Roučka následkem chyb, kterých se dopouštěly pravicové vlády. „Obávám se, že v nich současná vláda pokračuje,“ poznamenal. Narážel tak na skutečnost, že premiér v demisi Jiří Rusnok se nechal slyšet, že o žádné dotaci ze strany státu rozhodně neuvažuje.

Čísla jsou neúprosná

Vůči jeho postoji se vymezil místopředseda regionálního sdružení ODS Moravskoslezského kraje Pavel Drobil. „Čísla jsou neúprosná. Nevidím důvod, proč lít peníze do tak ztrátového podniku,“ oponoval mu. Stát by tak dle jeho slov neměl podporovat podnik penězi, ale měl by raději investovat do vzdělání občanů v Moravskoslezském kraji a konkurenceschopnosti tamějších firem. „Je důležité, aby co nejvíce propuštěných horníků našlo novou práci, ať už v OKD, či jinde,“ dodal Drobil.

Státní dotace by prý navíc v takové podobě znamenala nedovolenou veřejnou podporu. Stát by dle Drobilových slov musel žádat Brusel o výjimku, ovšem podmínkou pro její udělení by bylo právě zavření Dolu Paskov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…