Stát chce zpět české vědce, dá na to půl miliardy

18.08.2011 10:24

Stát by rád nalákal zpět úspěšné výzkumníky, kteří odešli do zahraničí. Ministerstvo školství v září spustí projekt Návrat, který potrvá do roku 2019 a jeho rozpočet je 465 milionů korun. Peníze půjdou na platy vědců a také na nákup důležitého vybavení, napsaly Hospodářské noviny.

Stát chce zpět české vědce, dá na to půl miliardy

Ministerstvo předpokládá, že v prvním roce se podaří zpět přilákat 15 vědců, v dalších dvou letech pak 16 dalších. Vzniklo by tak 31 nových výzkumných týmů. O dotaci mohou žádat vědecká pracoviště a vysoké školy. Aby jim byla přidělena, musí v žádosti popsat vědecký projekt a tým, v němž bude badatel zařazen.

Podobný projekt chystá i jižní Morava 

"Výzkumná organizace musí v návrhu uvést jmenovitě osobu, kterou chce ze zahraničí přitáhnout," řekla HN mluvčí ministerstva Kateřina Savičová. Celý projekt Návrat bude hrazen ze státního rozpočtu, protože o případnou dotaci z Evropské unie by se podle pravidel nemohla ucházet pražská pracoviště.

Podobný projekt jako ministerstvo plánuje samostatně také Jihomoravský kraj, který počítá s náklady 117 milionů. "Dostali jsme dotaci 47 milionů korun z EU a dalších 70 milionů vyhradí ze svého rozpočtu kraj. Za tyto peníze si univerzity a výzkumná pracoviště mohou najmout zahraniční vědce nebo se pokusit z ciziny nalákat úspěšné Čechy," řekla deníku Eva Janů, která má projekt s názvem SoMoPro, jenž odstartuje v lednu, na starosti.

Čtěte dále:
Vědci, vraťte se, volá vláda. Lékaře nechává odejít
Ministr Vondra: Vědci začnou vyvíjet vakcínu proti tularémii
Peněz ve vědě není málo, tvrdí vědkyně. Špatně se investují

Ve vědě se škrtat nebude, slíbil Nečas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…