Stát musí zaplatit exšéfovi Tatry statisícové odškodné

30.01.2018 15:10

Stát musí zaplatit bývalému generálnímu řediteli automobilky Tatra Ronaldu Adamsovi odškodné 315.000 Kč plus úroky z prodlení jako náhradu za neoprávněné zadržení a trestní stíhání. Rozhodl o tom odvolací Krajský soud v Brně, když potvrdil dřívější rozsudek městského soudu. ČTK to dnes řekla mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová.

Stát musí zaplatit exšéfovi Tatry statisícové odškodné
Foto: TATRA TRUCKS a.s
Popisek: Vozy TATRA

Adams požadoval pětimilionové odškodné, poukazoval na to, že obžaloba z podplácení ohledně zakázek pro českou armádu negativně ovlivnila jeho osobní i profesní pověst. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Někdejší předseda představenstva a generální ředitel Tatry byl z podplácení obviněn v srpnu 2012. Vyšetřovatelé tvrdili, že na brněnském veletrhu v roce 2009 nabídl Martinu Bartákovi, tehdejšímu náměstkovi Ministerstva obrany, úplatek 20 milionů korun za to, že úřad v budoucnu zadá Tatře další armádní zakázky. Hrozilo mu až pětileté vězení, soud však Adamse v roce 2013 pravomocně zprostil viny. Podle manažera tak jasně řekl, že „veškeré ústrky a omezení“ a publicita v českých i zahraničních médiích, které Adams v průběhu trestního stíhání čelil, byly zbytečné a neoprávněné.

Adams poté chtěl po státu jako odškodné pět milionů korun, Ministerstvo spravedlnosti mu jako zadostiučinění za trestní stíhání přiznalo v roce 2014 celkem 120.000 korun. Městský soud v Brně ale o dva roky později částku po žalobě na stát navýšil na 315.000 korun se zhruba osmiprocentním úrokem z prodlení, v polovině roku 2016 tak celková částka činila asi 435.000 korun. Rozsudek soudu nebyl pravomocný, zástupce státu se proti němu odvolal. Brněnský krajský soud letos v polovině ledna původní rozsudek potvrdil. Stát může podat dovolání.

Adams figuroval i jako svědek v kauze nákupu tatrovek pro českou armádu, obžaloba Bartáka společně se zbrojařem Michalem Smržem vinila z údajné korupce. Exšéf Tatry uvedl, že mu Smrž nabídl v roce 2008 za sto milionů korun pomoc s touto armádní zakázkou. Mimo jiné mu prý sliboval zajištění osobního setkání s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem. Soud oba muže pravomocně zprostil obžaloby na konci roku 2014. Oběma Ministerstvo spravedlnosti přiznalo o dva roky později odškodné 180.000 Kč, Smrž následně stát zažaloval o odškodné převyšující 31 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…