Stát nám platí málo, ozývají se Klokánky. Vždyť ani neumíte hospodařit, odpověděla Marksová

03.05.2015 6:57

Zakladatelka Fondu ohrožených dětí a Klokánků Marie Vodičková čelí kritice, že není právě vzornou hospodářkou. Faktem je, že síť devětadvaceti klokánků pečujících o děti, dluží dvaadvacet milionů korun státu jen na sociálním pojištění. Vodičková vinu odmítá a konstatuje, že zdroj problémů je třeba hledat na straně státu. U opozice nachází zastání. Informuje o tom Týden.cz.

Stát nám platí málo, ozývají se Klokánky. Vždyť ani neumíte hospodařit, odpověděla Marksová
Foto: Archiv MV
Popisek: Marie Vodičková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí

Marie Vodičková se u českých občanů zapsala jako žena, která podává pomocnou ruku dětem v ohrožení. To se ale může brzo změnit. Dětem totiž pomáhají i Vodičkovou řízené Klokánky, kterých je po republice asi 29 a v tuto chvíli čelí finančním problémům. Dluží státu peníze na sociálním i zdravotním pojištění a úředníci už nechtějí se splácením čekat. Hrozí dokonce insolvencí.

Nekompromisní je v této věci i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která v rozhovoru pro iDnes.cz prohlásila: "Nemůžeme dlouhodobě mimořádně podporovat organizaci, která není schopna hospodařit s prostředky." Senátor Zdeněk Papoušek, který Klokánkům v minulosti pomáhal a velmi oceňuje, co Marie Vodičková pro děti dělá, ale posteskl si nad tím, že její aktivity jsou poměrně rozsáhlé, což platí i o síti Klokánků. Vít Šlechta z ODS připomněl, že prakticky polovinu peněz, které od státu Klokánky dostávají, obratem posílají zpátky na sociálním a zdravotním pojištění.  

Marie Vodičková ale nabízí trochu odlišný pohled. Na vině je podle jejího názoru stát, který od roku 2013 prosadil novelu o sociálně-právní ochraně dětí. Kvůli ní stát na děti platí málo. Ministryně Marksová ale oponuje, že Klokánky měly finanční problémy i před novelou, jen se v minulosti našel nějaký sponzor, který vypomohl. Sponzorů však ubývá.

Více informací se dočtete v pondělním vydání časopisu Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…