Stát vybral loni na mýtném rekordní sumu

01.01.2012 15:36

Přes osm miliard korun loni stát vybral na mýtném. Byla to částka o 24 procent vyšší než v roce 2010, očekávalo se ovšem, že se vybere ještě o čtvrt až půl miliardy víc.

Stát vybral loni na mýtném rekordní sumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Za nižším výběrem oproti očekávání stálo zavedení samostatné kategorie autobusy do mýtného systému a s tím spojené výrazné snížení kilometrových sazeb pro ně. Autobusů je aktuálně zaregistrováno 13 tisíc.

V obou pololetích roku 2011 byl co do objemu financí výběr mýtného přibližně stejný. Nejsilnějším dnem bylo zatím 29. září 2011 s výběrem 34,59 milionu korun.

V novém roce mýtné ještě zdraží. "Silniční nákladní doprava je citlivým ukazatelem vývoje hospodářství, což se již přesvědčivě ukázalo v roce 2009. Proto zdražení tarifů nemusí v kombinaci s očekávanými hospodářskými obtížemi Evropy přinést automaticky nárůst vybraného mýta v právě začínajícím roce," prohlásil podle České televize generální ředitel provozovatelské firmy Kapsch Karel Feix. Mýtné platí vozidla nad 12 tun a od roku 2010 i vozy nad 3,5 tuny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…