Stát zaspal dobu. Dlouhý, mladý Stropnický a starosta z Prahy dumali, co dělat se sdílenou ekonomikou

04.10.2017 23:13

Především kvůli sporům mezi pražskými taxikáři a společností Uber se stále více lidí zajímá o to, co je to sdílená ekonomika a jak funguje. Měla by se víc regulovat? Pražští taxikáři jsou přesvědčeni, že ano, ale co politici? Moderátor České televize Daniel Takáč se na to ve středečních Událostech, komentářích ČT zeptal předsedy Zelených Matěje Stropnického a starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého. Svůj názor předestřel také prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Stát zaspal dobu. Dlouhý, mladý Stropnický a starosta z Prahy dumali, co dělat se sdílenou ekonomikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

„Názor Hospodářské komory je, že to je byznys, a to má určité implikace. Je to nezastavitelný byznys, ale musí reagovat podle určitých pravidel. Ta sdílená ekonomika jako Uber nebo Airbnb tu bude, i kdyby se deset tisíc taxikářů postavilo na hlavu, ale já zase poslouchám jejich argumenty, jakkoli mi nejsou sympatické jejich akce, že oni musejí platit třeba sociální a zdravotní pojištění,“ uznal některé námitky host.

Sluší se dodat, že Airbnb je webová služba zprostředkující pronájem ubytování prostřednictvím moderních aplikací.

Podle Dlouhého se zkrátka ukázalo, že stát zaspal dobu. Někteří podnikatelé se naučili využívat moderní technologie a je na státu, aby je dohnal.  

Stropnický s Lomeckým se shodli: Je to tvrdý byznys

Lomecký poukázal na slabiny sdílené ekonomiky. „Dopad, který má Airbnb, je ještě horší než dopad, který má Uber, protože to má městotvorný dopad. Ten dopad pro nás je v tom, že polovina lidí v tom domě řádně bydlí, ale pak do jednoho bytu přijede 15 až dvacet lidí, kteří se opijí a zdemolují ten byt,“ zlobil se starosta Prahy 1.

Stropnický to viděl podobně. Když někdo sdílí byt na den na dva, na jedno až dvě přespání, je to jedna věc, ale když si koupíte pět až šest bytů, ve kterých lidem nabízíte přespávání po celý rok, tak je to prostě tvrdý byznys. Totéž se podle předsedy Zelených dá říct o Uberu. Když jedete na víkend někam autem a nabídnete lidem, že je svezete, je to sdílení. „Ale když jezdíte autem celý den, abyste se uživil, tak je to tvrdý byznys,“ zdůraznil Stropnický.

Nemluvě o tom, že to zvyšuje tlak na ceny bytů. Pro majitele bytu či bytů, jež takto pronajímají po celý rok, je to velmi výhodné, takže si drží tyhle byty třeba místo ubytoven či hotelů. Jenže pak v Praze scházejí byty pro běžný život. A jak z toho ven? Třeba zavedením pravidla, že byt si můžete půjčit ne na den či na dva, ale minimálně na 30 dnů nebo na 60 dnů, to by tlak na realitním trhu mohlo zmenšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…