Stát zaspal dobu. Volby přes internet jsou nutné, míní Fischer

02.12.2012 19:39

Podle kandidáta na prezidenta Jana Fischera stát zaspal dobu, tedy co se týče elektronické komunikace. Podle něj by se více měla prosazovat možnost voleb přes internet, stejně tak možnost e-petic.

Stát zaspal dobu. Volby přes internet jsou nutné, míní Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

„Elektronický podpis se prosazuje pomalu a s potížemi stejně jako transparentní veřejná správa prostřednictvím webu. Co chybí zatím úplně, je možnost elektronického hlasování,“ napsal Jan Fischer prostřednictvím svého profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

Podle něj tím stát akorát zaspal dobu. Jako příklad dává Estonsko, kde se může volit přes internet už od roku 2007. „Stačí k tomu čipová občanka a čtečka. To umožní každému pohodlně využít své volební právo. Věřím, že takto bychom dokázali k volbám přitáhnout zejména mnohem více mladých lidí. Je dobře, že ministerstvo vnitra alespoň chystá pilotní projekt e-voleb. Jen doufám, že to nedopadne podobně jako internet do škol, registr aut nebo S-karta,“ píše kandidát na prezidenta a bývalý premiér.

Navíc by prý tato elektronizace posílila občanskou společnost. „Dnes se žádná petice, pokud má být platná a úřady mají mít povinnost se jí zabývat, neobejde bez papíru. Je nepochybné, že e-petice by značně zesílila hlas lidu a podstatně zasáhla do onoho ‚klidu na práci‘, který se tak líbí politikům a úředníkům s ne právě nejčistšími úmysly,“ míní Fischer.

Zavedení e-voleb je podle něj nutný krok. „Všichni vidíme, jak velký vliv na veřejnou debatu má internetové zpravodajství a diskuze. Někteří si to pochvalují, jiní si naopak stěžují. Ale e-volby či e-petice jsou jednoznačně pozitivní věcí. Tady nejde o bulvární senzace, ani o anonymní grafomanství či šíření nenávisti. Jde o osobní vyjádření postoje, o hledání pozitivního řešení, o aktivní zapojení občana do veřejného dění,“ uzavírá na svém profilu Fischer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…