Státní zastupitelství si pochvalují elektronické spisy. Zrychlují soudy

25.09.2011 8:47

Státní žalobci se začínají připojovat k policejní databázi trestních spisů. To v budoucnu umožní zrychlit trestní řízení. Pilotní projekty zatím přinesly dobré výsledky. V nejbližší době se k elektronické databázi ministerstva vnitra připojí Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové a Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Státní zastupitelství si pochvalují elektronické spisy. Zrychlují soudy

Spis v digitální podobě ušetří listování tlustým fasciklem a také jeho přenášení. „Případy zejména z oboru závažné finanční kriminality čítají někdy i desítky tisíc stran. Pro zajímavost, obžaloba pana Koženého se vezla na soud náklaďákem. A teď si přestavte, že ten náklaďák musí někdo vyložit a soudce nemá pomocné síly k přenášení," řekla serveru iDnes.cz mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Celá žaloba by se prý vešla na pár DVD disků.

ETŘ šetří místo a zkracuje délku soudů

Policie i státní zastupitelství proto stále víc využívají elektronickou podobu spisů. To zefektivňuje proces od podání žaloby až po rozsudek.

K Evidenci trestního řízení (ETŘ) se minulý rok v říjnu připojilo Městské státní zastupitelství v Brně. ETŘ je informační systém policie, kde jsou evidovány všechny policejní spisy v elektronické podobě.

„Pokud chtěl dříve státní zástupce nahlédnout do policejního spisu, který dozoruje, tak bez existence přímého připojení k ETŘ si ten spis musel písemně vyžádat. A než ho dostal, tak to trvalo minimálně týden. Když chce dnes státní zástupce nahlédnout do policejního spisu, tak se k němu dostane během pár kliknutí na počítači ihned," chválí na iDnes.cz brněnský státní zástupce a propagátor projektu ETŘ Jan Sladký.
Do konce roku se k databázi má připojit i Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové a následně i Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Data budou ve větším bezpečí než doposud

Data z ETŘ putují přes zabezpečenou síť ministerstva vnitra, takže riziko případného zneužití by mělo být malé.

„Ujišťuji vás, že ochrana údajů v tomto informačním systému je nepochybně vyšší než ochrana údajů v papírovém spisu. Papírový spis leží někde na podatelně nebo v kanceláři a mohou k němu uklízečky, šoféři, kurýři... Takže představa, že zabezpečení listinného spisu je větší než spisu v digitální podobě, je prostě iluzorní," vysvětluje Sladký.

Plošné rozšíření ETŘ ale hned nenastane. Podle zákona totiž stále musí existovat listinná podoba spisů a obžalob. Elektronická podoba se využívá jen jako pomůcka. Také je potřeba přenést velké množství dat a nakoupit notebooky pro státní zástupce.

Cena celého projektu se pohybuje kolem 300 milionů korun. Peníze by se čerpaly třeba z evropských fondů ve spolupráci s Policií ČR a ministerstvem vnitra.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…