Stávková pohotovost! Středula jde proti Fialovi. V zádech s velkou stranou. Křičí se

15.05.2023 17:17 | Ze sítí

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula v pondělí vyhlásil stávkovou pohotovost. Reaguje tak na představení konsolidačního balíčku vlády Petra Fialy. Středulovi vadí, že vláda opatření nekonzultovala s odbory, balíček je prý jasně namířen proti zaměstnancům a jejich rodinám. Středulu již podpořil třeba šéf ČSSD Michal Šmarda.

Stávková pohotovost! Středula jde proti Fialovi. V zádech s velkou stranou. Křičí se
Foto: Repro twitter Josef Středula
Popisek: Jednání tripartity ke konsolidačnímu balíčku

Středula na mimořádné tiskové konferenci před jednáním tripartity vyhlásil stávkovou pohotovost. Vládní konsolidační balíček je prý namířen proti zaměstnancům a jejich rodinám, Středulovi také vadí, že vláda balíček nekonzultovala s odbory.

„Rada Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) jednoznačně podpořila vyhlášení stávkové pohotovosti s okamžitou platností. Důvody jsou bezprecedentní dopady balíčku na zaměstnance, nespokojenost se současným způsobem správy země, nesouhlas s postupem ze strany vlády a nevedení dialogu se zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů. Náš cíl je zmírnit dopady balíčku na zaměstnance a jejich rodiny. Sociálního smíru nelze dosáhnout bez dialogu,“ uvedl Středula na facebookovém profilu.

Středula před dnešním jednáním tripartity slíbil, že premiéru Fialovi naplno řekne, že lhal občanům. „Myslím si, že to nebude moc příjemné, ale řeknu mu pravdu o tom, co si myslíme o tom, jakým způsobem se to komunikovalo, co se stalo, že tady slibovali lidem věci, a nakonec ve finále to byly lži,“ řekl Středula při příchodu na jednání se zástupci vlády a zaměstnavateli, jak informuje server iDNES.cz.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Šéf odborů ostřeluje vládu už od čtvrtka, kdy byl konsolidační balíček představen. „Vláda se rozhodla potrestat za své chyby především zaměstnance a důchodce. Jde o ty skupiny, které se nebudou bránit. Nemohou totiž optimalizovat, a je tedy jisté, že od nich peníze na své špatné hospodaření opravdu vybere,“ vyčetl vládě Středula, který původně hrozil generální stávkou.

Podle Fialy ale není ke stávce žádný důvod, protože opatření jsou podle jeho slov sociálně citlivá a promyšlená. „Nevím, proč by měla být generální stávka, když jsou naše opatření sociálně citlivá a udělaná velmi promyšleně. Nebudeme z nich ustupovat. Já ani vláda se nenecháme zastrašit. Tato opatření nezvýší vládě popularitu a neseme za ně politickou cenu. Víme ale, proč je děláme. Nešli jsme dělat populistickou politiku, aby nám každý den každý zatleskal. Jestli někdo bude vyvíjet nepřiměřený tlak, dělá to v neprospěch lidí v naší zemi a na úkor naší budoucnosti,“ prohlásil premiér v Otázkách Václava Moravce.

 

 

S tím ale Středula rázně nesouhlasí a od premiéra by raději očekával omluvu občanům. „Premiér Petr Fiala se nebyl v Otázkách Václava Moravce schopen omluvit občanům za své lži. Sliboval zaměstnancům i zaměstnavatelům, že reformu projedná s tripartitou, a to nesplnil. Sliboval nezvyšování daní. Daně zvyšuje. Sliboval nezvyšování věku odchodu do penze. Děje se pravý opak. Ostuda!“ hřímal Středula na Twitteru.

 

 

 

Stávkovou pohotovost mezitím podpořil například předseda ČSSD Michal Šmarda. „Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Rozumím jim a podporuji je. Vládní ‚ozdravný‘ balíček tvrdě dopadá na pracující. Na zaměstnance i na drobné OSVČ. Vláda tyto změny prosadila od stolu a s nikým nejednala. Je to neúcta k zaměstnancům a jejich zástupcům. Odbory přitom přicházejí s rozumnými návrhy. Proto mají moji podporu,“ uvedl Šmarda na facebookovém profilu.

Publicista Alexandr Mitrofanov za tím ale vidí jen Středulovu snahu vytěžit něco z těžké situace, ve které musí vláda rozhodovat. „Čím hůř, tím líp, heslo, které vyznává ........ a jeho ........,“ jmenoval Středulu a jeho odbory v azbuce.

 

 

Fakt, že Středula nakonec nevyhlásil generální stávku, ale jen stávkovou pohotovost, okomentoval blogger Jiří Hrebenar. „Středula zklamal prokremelské onuce a neofašistická netáhla s tím, že jenom vyhlásil stávkovou pohotovost, zatímco se rasisti s extremisty už dopředu těšili, jak budou na generální stávce exhibovat a fůdci ideově rudohnědých doufali, že v generální stávce opřeni o odbory trošku povyrostou, a ono nic, Rajchlovi zbyl zbytečný Dufek…,“ reagoval Hrebenar.

 

 

Novinář Jindřich Šídlo zase vládu uklidnil, že Středulovy akce jsou stejně zanedbatelné. „Jestli bude generální stávka odborů vypadat jako jejich podzimní demonstrace aka zahájení a ukončení prezidentské kandidatury Josefa Středuly ve stejný den, nemá nejspíš vláda úplně důvod k obavám,“ napsal ironicky Šídlo k možné stávce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Středulovo stávku nepodpořím, Středula je vládní kolaborant, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKunamila , 15.05.2023 17:25:29
a ČSSD mě začne zajímat v okamžiku, kdy nebude propojená na oligarchy a povede ji někdo jiný, než Šmarda.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…