Štěch: Nadstandardy poženeme skutečně k Ústavnímu soudu

21.07.2011 8:53

Zdravotní reformy Senát asi dnes neschválí. Proti novele, která zavádí takzvané nadstandardy, mají výhrady jak sociální demokraté, tak i lidovci. Nejvíc jim vadí právě rozdělení zdravotní péče na hrazenou pojišťovnami a tu, na kterou si pacienti připlatí. V případě, že by koalice nakonec i přes nesouhlas horní komory reformu prosadila, napadnou ji sociální demokraté u Ústavního soudu. Radiožurnálu to potvrdil šéf Senátu z ČSSD Milan Štěch.

Štěch: Nadstandardy poženeme skutečně k Ústavnímu soudu

Opozici se nelíbí zvyšování poplatku za den v nemocnici na sto korun a hlavně rozdělení zdravotní péče na standard a nadstandard. Podle ČSSD to povede k medicíně pro chudé a bohaté.

„Návrh je v několika částech v rozporu s ústavou a s Listinou práv a svobod. Dělí péči garantovanou ústavou na péči, která má být běžně dostupná a zbytek má být dostupný za více náklady občanů. Druhá věc je, že zvyšování poplatků se dostává k hranici, která už je pro velkou část občanů bolestivá," vysvětlil šéf horní komory z ČSSD Milan Štěch, proč sociální demokraté normu napadnou u Ústavního soudu.

Zdravotní reformní zákony kritizují i lidovci. Ti chtějí podle senátorky Miluše Horské jasnější definici standardu a omezení doby, po kdy by lidé platili za pobyt v nemocnici.

„Klub KDU - ČSL je pro to, aby povinná platba příspěvku na nemocniční péči probíhala pouze po dobu 28 dnů," zmínila Horská pro rádio.

Žaloudík: Je to guláš

Brněnský onkolog Jan Žaloudík, nestraník, který je v Senátu za ČSSD, označil novelu za ‚guláš‘. I on jako lékař kritizuje zavedení nadstandardní péče.

„Na každé diagnóze vám umím ukázat ta dilemata, která poženou doktory proti doktorům, doktory proti pacientům, pacienty proti pojišťovnám a říkám, na co si to tady zakládáme, když nejde o žádné revoluce. My potřebujeme ten systém kultivovat, zabránit zbytečným únikům, stabilizovat a dodržovat platné zákony," podotkl v Radiožurnálu Žaloudík.

ODS má výhrady, pro normu ale zvedne ruku

ODS ale normu podpoří a to, i když k jejím některým dílčím paragrafům mají někteří občanští demokraté výhrady. Uvedla to exministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

„Rozhodně budu hlasovat pro, i přes ty připomínky, protože se nám blíží novela, která bude souviset s těmi opravdu již reformními zákony, zákonem o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a tak dále. To jsou jakoby přepracované takzvané Julínkovy zákony a myslím si, že tam eventuálně by mohla být šance toto vydiskutovat s panem ministrem," dodala Filipiová.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…