Štefan Füle v ČT: Ať si Britové nemyslí, že se vyváží z povinností v EU a výhody jim zůstanou

22.02.2017 19:19

Moderátorka Světlana Witowská přivítala ve středečním Interview ČT24 kandidáta na generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Štefana Füleho. Ten je přesvědčen, že má šance v OBSE uspět, protože má zkušenosti z Východu i ze Západu. V 80. letech minulého století studoval v Moskvě a po sametové revoluci vyjednával náš vstup do EU.

Štefan Füle v ČT: Ať si Britové nemyslí, že se vyváží z povinností v EU a výhody jim zůstanou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Štefan Füle

V pořadu Füle věnoval pozornost především českým prioritám při vyjednávání Brexitu. Česká vláda si stanovila, co pro ni bude klíčové. Na prvním místě je ochrana českých občanů studujících a pracujících v Británii. Budeme hájit také své obchodní a bezpečnostní zájmy. „Když dojde ke spojení menších zemí v EU, tak často dokážou vytvořit takovou sílu, která umí pohnout i těmi většími zeměmi,“ konstatoval host, když diváky přesvědčoval, že v EU skutečně máme šanci prosadit naše zájmy. „Myslím, že nejčernější scénář by byl ten, kdyby výsledkem jednání nebyla oboustranně výhodná vyvážená smlouva,“ doplnil k tématu.

Brexit nám může přinést jednu výhodu

Velká Británie si nesmí myslet, že se vyváže z unijních povinností a zůstanou jí jen výhody. Na druhé straně by cílem EU rozhodně nemělo být ztrestání Velké Británie. A až bude Spojené království stát mimo EU, nebude o případných obchodních dohodách jednat zvlášť s každým ze 27 členů EU. Toto změnila Lisabonská smlouva, která přesunula vyjednávání základních obrysů obchodních dohod na Evropskou komisi. Členské země se na tom podpisem Lisabonské smlouvy shodly u vědomí toho, že komise reprezentuje všechny členské státy. Füle je přesvědčen, že se 27 zemí dokáže shodnout na obchodních zájmech, tak aby všichni hráči byli spokojeni.

Jedné věci prý budeme moct využít. Pokud bude Velká Británie stát mimo EU, bude moct vnést nový hlas na půdu OBSE, ačkoli bude ostrovní království i nadále spolupracovat s EU, alespoň podle Füleho. Ten navíc věří, že má slušné šance uspět při volbě generálního tajemníka OBSE. Jeho výhodou prý je, že pochází z Východu, kde také studoval, ale později pracoval v západních institucích, takže má široký rozhled a může zprostředkovat také dohody, které se na první pohled jeví jako nepředstavitelné.

Jednání v Moskvě překonala má očekávání, pochvaluje si Füle

V minulosti byl Füle na ruském sankčním seznamu, pročež měl zakázaný vstup na půdu Ruské federace. Jednoho dne však z tohoto systému zase zmizel. Teď už zase do Moskvy může jezdit. „Ostatně, já jsem se včera vrátil ze dvoudenního jednání v Moskvě a tato jednání překonala má očekávání,“ pochvaloval si muž, který mezi roky 1981 až 1986 v Moskvě studoval.

Pár slov věnoval také aktuálním problémům na Ukrajině. Většina Ukrajinců podle jeho názoru vítá prohlubování spolupráce s EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…