Steigerwald se rozepsal o fízlu Ondráčkovi. Došlo i na Miladu Horákovou a nepřítele státu Kalouska

25.09.2014 14:36

Poslanci se prý znovu pod letech rozhodli zakazovat určitá slova. Komentátor týdeníku Reflex Karel Steigerwald se vysmívá jejich iniciativě trestat za titulování jednoho jejich kolegy „komunistickým fízlem“ a předkládá další návrhy, jak slovník veřejné debaty inovovat.

Steigerwald se rozepsal o fízlu Ondráčkovi. Došlo i na Miladu Horákovou a nepřítele státu Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Sněmovna podle komentátora nikdy nebyla salonem, naopak z používaného výraziva brněly uši až na balkóně. Přesto najednou vadí, že místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nazval svého kolegu z KSČM Zdeňka Ondráčka „komunistickým fízlem“. Dokonce tak, že mandátový a imunitní výbor přikázal exministrovi financí omluvu.

Steigerwald Kalouskovi vyčítá, že se vyjádřil nepřesně. Označení „fízl“ se totiž všeobecně užívá pro tajné spolupracovníky, udavače, kteří v civilu šmejdí a donášejí vrchnosti, jak o ní lidé smýšlejí. „Ondráček patřil mezi komunistické policisty v uniformě SNB. Byl víc než fízl, byl jakýsi uniformovaný nadfízl, fízlům nadřazený,“ píše Steigerwald. Z tohoto pohledu se jej prý označení za „pouhého“ fízla skutečně mohlo dotknout. Jak ale poznamenává, Kalousek následně toto nedorozumnění vyjasnil tím, když Ondráčka nazval „Jakešovou mlátičkou“.

Lidé, kteří se Kalouskovým výrokem o fízlovi cítí dotčeni, podle komentátora patří k těm, kteří mají fízly v podstatě rádi. „Mandátový výbor si však nemůže myslet, že proto přestane být komunistický fízl fízlem,“ dodává.

Vládci, kteří zakazují některá slova, podle něj vycházejí z „naivního, až pitomého“ názoru, že přejmenováním skutečnosti se tato skutečnost změní. Steigerwald proto doporučuje současné vládní garnituře, že když už této naivitě věří, mohla by zakázat či inovovat i další slova.

Například bychom prý konečně mohli přestat mluvit o „komunistickém puči“, a vrátit se k osvědčenému „Vítěznému únoru“. Termín „Masový vrah Gottwald“ by měl být zakázán rovněž, místo toho bychom prý exprezidenta mohli titulovat „Kléma, otec i syn lidu“. Znovu přehodnotit bychom prý mohli například i názor na masové okradení zemědělců, živnostníků i podnikatelů, přičemž by se mohlo oprášit dřívější „Znárodnění výrobních prostředků“. Vyváženěji se podle něj dá nazvat i vražda Milady Horákové, třeba „Úprava vztahu Horákové k socialistickému řízení“.

Naopak pro Miroslava Kalouska by se mohl konečně ustálit termín „nepřítel lidu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…