Steinmeier: Nedodržení dohod o migrantech může mít právní dohru

19.12.2015 9:31

Pokud země Evropské unie nedodrží dohodu o přerozdělení migrantů, mělo by to pro ně mít právní důsledky. Týdeníku Der Spiegel to řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Šéf německé diplomacie sice žádné země nejmenoval, jeho slova ale zjevně mířila zejména na státy střední a východní Evropy včetně Česka, které s přerozdělením 160 000 uprchlíků nesouhlasí. Podle Steinmeiera by v případě zemí, které neplní závazky, měla zasáhnout justice.

Steinmeier: Nedodržení dohod o migrantech může mít právní dohru
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

„Evropa je společenství práva. Jednou dané slovo platí,“ řekl Steinmeier. „Když to nejde jinak, pak je třeba věci řešit předem danou právní cestou,“ dodal. Podle agentury DPA tak ministr odkazuje na správní řízení, které může Evropská komise zahájit s členskými zeměmi pro neplnění dohod a které může skončit až před Soudním dvorem EU.

V souvislosti s přerozdělováním migrantů hrozilo tento týden „nesolidárním“ zemím i Rakousko. Kancléř Werner Faymann řekl, že státy, které se nebudou na přerozdělení běženců podílet, by měly mít omezený přístup k fondům EU. Eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos ale ve čtvrtek řekl, že komise země nechce trestat, spíše je hodlá přesvědčit, aby se zapojily víc.

Země osmadvacítky se letos dohodly na přerozdělení 160 000 uprchlíků z Řecka a Itálie mezi další země EU. S kvótami nesouhlasilo například Česko nebo Slovensko. V praxi se zatím systém rozjíždí jen velmi pomalu, z Řecka a Itálie zatím podle kvót odcestovalo jinam jen 232 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…