Štětina: Ne, na Ukrajině není občanská válka

19.05.2016 10:51

Konflikt na Ukrajině stále zuří a jeho konec je kvůli mocenským zájmům ruského prezidenta Vladimira Putina v nedohlednu. S takovými postřehy se z Doněcké oblasti vrátili exministr zahraničí Karel Schwarzenberg a europoslanec Jaromír Štětina (oba TOP 09). Nekončící válečná vřava by dle Štětiny mohla navíc v budoucnu zatopit i České republice.

Štětina: Ne, na Ukrajině není občanská válka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Karel Schwarzenberg a Jaromír Štětina

Karel Schwarzenberg je přesvědčen, že konflikt na Ukrajině se zdaleka neblíží ke svému konci. „Rusko bude dle mého nadále usilovat o to, aby si podmanilo Ukrajinu, neboť Vladimir Vladimirovič Putin neuznává samostatný ukrajinský národ a z toho se odvozuje celá jeho politika,“ sdělil čestný předseda TOP 09 po příletu do Čech reportérce deníku Blesk.

Pozastavil se také nad požadavkem svobodných voleb v Doněcké oblasti, která se nachází v rukou proruských separatistů. „Jak to mají udělat, když je tam cizí armáda. Jak se mají na obsazeném území dělat svobodné volby?“ ptal se s notnou dávkou ironie exministr zahraničí.

Jaromír Štětina reportérce Blesku vysvětlil, že na Ukrajině se nejedná o žádný zamrzlý (občanský) konflikt. „Tam je válka a zemřelo tam už deset tisíc lidí. Není to žádná občanská válka, jak se snaží někteří politici, včetně našeho pana prezidenta říkat. To je prostě napadení jednoho státu druhým státem,“ má jasno europoslanec.

Podobně jako Karel Schwarzenberg Štětina míní, že konec konfliktu závisí na Vladimiru Putinovi. „Kdyby Vladimir Putin zvedl telefon, tak ten konflikt skončí během několika dnů. Jenže Vladimir Putin telefon nezvedne, on ten konflikt potřebuje k tomu, aby se udržel u moci,“ myslí si Štětina, kterému prý ukrajinský gubernátor Doněcké oblasti Pavel Žebrivský potvrdil, že minské dohody o příměří mezi stranami zúčastněnými ve válce na východě Ukrajiny jsou „mrtvé“. „Dokonce řekl větu, kterou si dobře pamatuji: ‚Evropa nás tlačí k tomu, abychom jednali s teroristy‘,“ popsal setkání Štětina.

Europoslanec také upozornil na nebezpečí pohybu vnitřně vysídlených lidí, kterých je na Ukrajině už 1,5 milionu. „To je masa, která se může jednou hnout na Západ, a my potom budeme potřebovat pomoc zbytku EU, protože k nám to mají Ukrajinci blízko,“ varuje Štětina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…