Stíhání Babiše může velice rychle skončit

15.08.2017 11:05

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký se zamyslel nad tím, zda může celá kauza Čapí hnízdo vůbec dopadnout dobře. Jak uvádí, pro Andreje Babiše určitě, pro nás ostatní však vedou z aféry jen cesty méně či více špatné.

Stíhání Babiše může velice rychle skončit
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

„Deset týdnů před volbami policie popotahuje jejich téměř jistého vítěze – a to tak, že nad ním visí poměrně reálná hrozba kriminálu. I na české poměry, občas trochu divočejší, situace nevídaná. Andrej Babiš spouští krizový management, v hlavních stanech jeho oponentů bouchá šampaňské. Odpovědní politici nalevo i napravo by se ale spíš měli zamýšlet nad hledáním nějaké nejméně špatné varianty povolebního uspořádání. Při pohledu na procesní stav kauzy Čapí hnízdo, dlouhodobý trend volebních preferencí, sílu a mocenské zájmy hlavních politických aktérů v zemi se totiž asi jiné než špatné řešení nerýsuje,“ zmínil Korecký.

Do voleb se totiž podle něj nestihne nic víc, než že se rozjede trestní stíhání, jež oba politici teoreticky mohou sledovat i z vazby. „Víc se toho do dne voleb nestihne, případné podání obžaloby je otázkou spíše několika měsíců. Mezitím proběhnou volby, které Babišovi a Faltýnkovi obnoví imunitu, takže policie bude o vydání žádat znovu,“ zmínil Korecký s tím, že se otevírá celá plejáda neradostných scénářů.

Anketa

Měl by Miloš Zeman udělit prezidentskou milost Andreji Babišovi, jak tento záměr naznačuje právník Tomáš Němeček?

75%
25%
hlasovalo: 6405 lidí

„Prvním, kdo může vstoupit do rozjeté hry, je státní zastupitelství. Zahájení stíhání je pro Babiše nepříjemné, na druhé straně mu rozvazuje ruce k aktivnější obraně: Dává mu možnost si u žalobců na stíhání stěžovat s nadějí, že ho zruší. To ostatně mohou do podání žaloby kdykoliv. A není to úplně nereálné,“ zmínil Korecký. Dále poukazuje na to, že Babišův problém může také odsunout opakované hlasování o zbavení imunity po volbách. 

„Předchozí varianta je asi ještě horší než ta, že Babišovo stíhání, případně obžaloba a soud budou pokračovat, ale on přesto vyhraje volby a bude sestavovat svoji vládu. Bylo by to ale poprvé v naší historii, kdy bude premiér od první chvíle raději nosit v aktovce pyžamo a kartáček na zuby. Miloš Zeman tento scénář už dnes připouští, protože o vině a trestu prý rozhoduje až soud,“ dodává Korecký. Zároveň zmiňuje, že jakákoliv varianta vládnutí s Babišem narazí na problém s hledáním koaličního partnera. 

„Také je možné, že by Babiš partnera nenašel, postavil vládu jen z ANO, důvěru Sněmovny pro ni sice nezískal, ale vládl s ní v demisi. Třeba i dlouhodobě, s tichým souhlasem Miloše Zemana, jehož by ANO na oplátku podpořilo v kandidatuře na Hrad. A prezident by záměrně zdržoval vznik vlády nové, v kulisách žalob u Ústavního soudu,“ podotkl Korecký. Variantou pak podle něj je i to, že by hnutí nominovalo na premiéra někoho jiného než předsedu, což je však těžko představitelné.  

„Pokud ale ANO ve volbách nevyhoří, měli by její architekti velký problém stojedničku poslepovat. Přizval by pravolevý kočkopes ‚v zájmu vlasti‘ do holportu i komunisty nebo Okamuru? Navíc tato varianta stojí na nejistém předpokladu, že by taková vláda vůbec přešla přes Zemana. A že by Zeman raději nerozehrál partii se svým dalším úřednickým kabinetem. Ostatně prezident může Babišův problém ukončit kdykoliv a šmahem – totiž zastavit stíhání nebo mu pak dát milost,“ uzavřel Korecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…