Stíhání Parkanové vrcholí. Advokát Sokol žertuje o popravě

03.02.2014 8:49

Po řadě urgencí dostalo pražské vrchní státní zastupitelství v kauze údajně předraženého nákupu vojenských letounů CASA materiály z ciziny. Právní pomoc byla vyžádána ze států, které mají se stroji CASA co do činění. Jde o Španělsko, Finsko či Portugalsko. Informuje o tom server Týden.cz. Advokát Vlasty Parkanové Tomáš Sokol však říká: „Nedovedu si představit, že by nějaká armáda třeba prozradila, za kolik letadla nakoupila. To by bylo na popravu pro ministra obrany," říká Sokol.

Stíhání Parkanové vrcholí. Advokát Sokol žertuje o popravě
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Anketa

Který (ex)ministr financí je nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 6459 lidí

Případ někdejší ministryně obrany a exposlankyně za TOP 09 Vlasty Parkanové, která je více než rok a půl trestně stíhána kvůli údajně předraženému nákupu vojenských letounů CASA, se už posunuje ke konci. Pražské vrchní státní zastupitelství obdrželo vyžádané materiály z ciziny. Týdnu.cz to potvrdil ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Marek Bodlák.

Právní pomoc byla prý vyžádána z několika evropských států, které mají se stroji CASA co do činění. Jde o Španělsko, Finsko či Portugalsko. Španělé armádní letouny vyrobili; Portugalci a Finové je podobně jako Česko také zakoupili.

Obhájce bývalé ministryně obrany Tomáš Sokol však Týdnu.cz sdělil, že ještě neměl možnost se s materiály seznámit. Proto se k nim nemůže nijak vyjádřit, ale už dříve uvedl, že neočekává, že by dotazované země k letounům prozradily něco zásadního. „Nedovedu si představit, že by nějaká armáda třeba prozradila, za kolik letadla nakoupila. To by bylo na popravu pro ministra obrany," cituje Týden.cz Sokola.

„Nyní čekám, zda mi přijde nějaké vyrozumění a pak se s tím seznámíme," uvedl a dodal: „Nejsme nyní pouštěni do spisu, protože tvrdí, že z něj něco prozradíme. Tím se vracíme do 50. let, do dob inkvizice," říká obhájce. Vlasta Parkanová totiž čelí společně se svým obhájcem kromě trestního stíhání i výpadům úřadů kvůli tomu, že na svých stránkách www.parkanova.cz zveřejnila části některých protokolů z výslechů v kauze CASA.

Nenašel se jediný svědek, který by jen naznačil, že někde nastala chyba

Tomáš Sokol je od počátku přesvědčen, že jeho klientka žádný trestný čin nespáchala. „Nevím, co s tím chtějí udělat. Nenašel se jediný svědek, který by jen naznačil, že někde nastala chyba, natož někdo, kdo by kvalifikovaně upozornil na to, že by cena nemusela být v pořádku," říká k celé kauze. „Cena podle všeho v pořádku byla. Posudek, který tvrdí, že cena byla předražená asi o půl miliardy, byl hned v počátku případu vzat jako axiom. A nyní se již mluví jen o tom, zda za to může paní ministryně. Popravdě řečeno, tento posudek je značně přitažený za vlasy. Ostatní znalci říkají, že takto se to vůbec nedalo oceňovat," vysvětloval Tomáš Sokol.

Bývalou šéfku resortu obrany Parkanovou viní kriminalisté ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu strojů. Kabinet Mirka Topolánka tak v roce 2009 vydal prostřednictvím firmy Omnipol za čtyři vojenské letouny CASA celkem 3,5 miliardy korun. Suma byla podle policie přemrštěná a při nákupu vznikla škoda 658 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…