Stížnost podanou na volby v Hradci Králové soud zamítl. I když došlo k pochybení při sčítání hlasů

10.11.2014 11:01

Krajský soud v Hradci Králové zamítl návrh na neplatnost komunálních voleb v Hradci Králové. Ve volebním okrsku Třebeš bylo sice zjištěno pochybení při sčítání hlasů, podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) však neovlivnilo výsledek voleb. ČTK a České televizi (ČT) to dnes řekl předseda senátu Jan Rutsch. Vyjádření hradecké radnice ČTK zjišťuje.

Stížnost podanou na volby v Hradci Králové soud zamítl. I když došlo k pochybení při sčítání hlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

V Hradci Králové návrh na neplatnost voleb podala strana Hradečtí patrioti. Zpochybňovala postup okrskové volební komise v Třebši při sčítání hlasů. Patrioti ve volbách získali 1,89 procenta a do zastupitelstva se nedostali. „Okrsková volební komise ve volebním okrsku 70 se dopustila pochybení ve vztahu k prakticky všem volebním stranám. U některých v řádu jednotek, u některých v řádu desítek hlasů. Některým hlasy přidala, některým ubrala," řekl Rutsch.

Okrsková volební komise pracovala skutečně velmi špatně

V okrskové volební komisi Třebeš podle něj například Hradečtí patrioti přišli o 186 hlasů. „Okrsková komise pracovala skutečně velmi špatně, ale nejednalo se o pochybení záměrné, vedené snahou o manipulaci s výsledky voleb. Na vině byl s největší pravděpodobností lidský faktor," řekl Rutsch.

Patrioti také upozornili na dalších osm okrskových volebních komisí v Hradnci Králové, u kterých měli podezření na chybné sčítání výsledků hlasování. „Krajský soud přepočítal správnost hlasování také ve dvou dalších volebních okrscích, kde navrhovatel obdržel nejmenší počet hlasů. Soud dospěl k závěru, že počty hlasů souhlasí se zápisem o volebních výsledcích," řekl Rutsch.

V Hradci Králové, kde se na vytvoření koalice dohodl vítězný Hradecký demokratický klub (HDK) s ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL, bylo nutné kvůli podané žalobě odložit ustavující jednání zastupitelstva, které bylo původně plánované na 4. listopadu.

V Královéhradeckém kraji soud zamítl už šest stížností podaných v souvislosti s volbami, rozhodnout musí ještě v případu dalších dvou stížností, které se týkají Častolovic na Rychnovsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…