Sto tisíc dětí hladoví! Exministryně Valachová v rádiu tlačila téma proplácených obědů

08.01.2019 18:11

Do křesla pro hosta v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu usedla bývalá ministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová. Sociální demokraté ve vládě tvrdě narazili s nápadem uhradit obědy všem dětem školou povinným. Co bude dál? Podaří se ČSSD prosadit další priority svého programu? Valachová je přesvědčena, že ano. Vysvětlila také, proč chce ČSSD omezit okruh otázek, o nichž by bylo možné hlasovat v referendech.

Sto tisíc dětí hladoví! Exministryně Valachová v rádiu tlačila téma proplácených obědů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Valachová má za to, že si rodiny s dětmi zaslouží podpořit. Všechny rodiny s dětmi. Proto si ČSSD přála prosadit plošné proplácení obědů dětem na školách. Sociální demokraté tvrdí, že školy dnes navštěvují desítky tisíc dětí, které fakticky trpí hlady, protože jejich rodiče nedosáhnou na sociální pomoc, ale příjmy mají tak nízké, že si nemohou dovolit platit svým dětem školní obědy. Až 100 tisíc dětí tak prý trpí hlady.

Přitom již dnes platí, že 70 procent obědů na školách je dnes dotováno. „To, že 100 tisíc dětí hladoví, mi přijde jako informace z 18. století,“ zlobila se Valachová s tím, že hladovění dětí je třeba učinit přítrž. „V návrhu zákona se nečiní rozdíly mezi dětmi,“ zdůraznila poslankyně s tím, že chudé děti a děti „milionářů“ by na tom měly být z hlediska stravování stejně. „Tak jako mají dnes všichni studenti slevu na jízdné, tak se to nerozporuje,“ zdůraznila Valachová.

Pokud by byly hrazeny obědy všem dětem, ušetřilo by to značné administrativní náklady, neboť by nebylo třeba vést debatu o tom, kdo na dotovaný oběd má nárok a kdo už ne.

Ve druhé polovině rozhovoru přišla řeč i na zákon o referendu. Podle Valachové má smysl zákon o referendu přijmout, aby lidé mohli dát politikům najevo, že mají přednostně řešit to, či ono.

„Ale rozhodně si nepředstavujeme, že ti lidé mají rozhodovat za své zvolené poslance a senátory, protože především oni jsou určeni k tomu, aby zemi spravovali tak, jak si to občané zvolili. Jsme proti, aby zákon o referendu nedovolil jakkoli měnit parametry.  Potom si nepřejeme, aby bylo možné referendem zrušit naše závazky v oblasti bezpečnosti, např. v NATO, a naše závazky v EU. Není to proto, že bychom chtěli lidem odepírat právo rozhodovat ... ale také máme závazky k partnerům a k určitým evropským hodnotám, k sociálnímu státu a tak podobně,“ zdůraznila dáma.

„Já bych se nebránila tomu něco takového umožňovat, i když já nechci debatu o Czexitu, ale co se týká debat o EU či o NATO, tak by případně mělo proběhnout na základě zvláštního zákona,“ prohlásila Valachová  s tím, že je rozdíl mezi tím v obecném referendu hlasovat o zákazu kouření v restauracích, ale něco jiného je hlasovat o naší bezpečnosti.

Nakonec prozradila, že by si na postech místopředsedů v ČSSD dokázala představit ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou a ministra zahraničí Tomáše Petříčka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …