Stop nacismu. Vídeňští filharmonici kvůli tomu nově aranžovali slavný pochod

01.01.2020 18:30

Vídeňská filharmonie se rozhodla pozměnit novoroční podobu Radeckého pochodu, který toto hudební těleso hraje pravidelně od roku 1939. Hudební skvost sice spatřil světlo světa dávno před zrodem nacismu, avšak nacisté skladbu využili ke svým propagandistickým účelům – a dnešní členové Vídeňské filharmonie chtěli dát najevo, že odmítají mít cokoli společného s rakouskou nacistickou érou.

Stop nacismu. Vídeňští filharmonici kvůli tomu nově aranžovali slavný pochod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vídeňská idylka u Dunaje

Johann Strauss starší v roce 1848 složil pochod, kterým se rozhodl složit poklonu maršálovi Josefovi Václavovi Radeckému z Radče, českému šlechtici a slavnému rakouskému vojevůdci z 19. století. Pochod spatřil světlo světa dlouho před tím, než se narodil Adolf Hitler a dávno před tím, než se nacisté s tímto fanatikem v čele chopili moci.

Nacisté však Straussovu hudbu zneužili k vlastní propagandě – a Vídeňská filharmonie se rozhodla dát najevo, že od nacistů dává ruce pryč. Radeckého pochod proto změnila, i když sám Strauss neměl s nacisty vůbec nic společného.  Informuje o tom server Operetta Research Center. Českým čtenářům přinesl informaci server Aktuálně.cz.

Do loňského roku Vídeňská filharmonie hrála Radeckého pochod ve verzi, se kterou přišel nacista Leopold Weninger. Jak ale uvedla Česká televize při přenosu koncertu, vytvořil ji v roce 1914, mnoho let předtím, než se k nacistům dal. I přesto je filharmonie pyšná, že se letos zbavila této souvislosti.

V letošním roce byl Radeckého pochod oděn do nového hávu. „Cílem vždy bylo a stále je přinést posluchačům potěšení, nikoliv jim připomínat válku nebo nacistickou propagandu,“ uvedla mluvčí orchestru Claudia Kapsamerová.

Weningerovu verzi filharmonie využívala kvůli tomu, že byla upravena pro větší orchestr než Straussův originál. Není přitom bez zajímavosti, že tradici novoročních koncertů zavedli právě nacisté, kteří se snažili mysl lidí odvést od skutečnosti, že kolem nich zuří válka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…