Stop zlehčování rasismu. Neziskovky napsaly šéfovi policie

04.07.2013 16:02

Neziskové organizace zaslaly dopis policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi, v němž varují před bagatelizací rasistického jednání. Toho se měl dopustit jihočeský policejní ředitel Radomír Heřman, když tvrdil, že slova o „černých sviních“, která zazněla na nedávné demonstraci v jihočeské metropoli, nepatřila Romům, ale policistům. Informuje o tom server iDnes.cz.

Stop zlehčování rasismu. Neziskovky napsaly šéfovi policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista s rukou na zbrani

"Heřman projevy rasismu nepřípustně bagatelizuje, když uvádí, že pokřik 'černý svině', který byl pronesen v takovém kontextu, že není pochyb, že se jednalo o rasistický výraz, nebyl namířen proti romským obyvatelům Českých Budějovic, ale proti policistům v černých uniformách," stojí v dopise.

Jak policie zvládla zásah?

Policejní prezident by se měl od takových slov prý distancovat. Jsou o tom přesvědčeny Amnesty International Česká republika, Český helsinský výbor, sdružení ROMEA a třiadvacet dalších organizací, které jsou pod dopisem podepsány.

Samotný protest, jenž vyvrcholil násilnostmi, byl podle představitelů jihočeské policie zvládnutý. Neziskové organizace to ale vidí jinak. Ochránci zákona prý neměli dovolit, aby demonstranti došli až k sídlišti Máj. V této souvislosti stojí za připomenutí, že se čekají další protiromské protesty v Českých Budějovicích a to již tuto sobotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…