Šťovíček: Rozhodnutí prezidenta lze vnímat jako pokus o nastolení autoritářského režimu

12.07.2013 14:32

Skutečnost, že prezident republiky ignoruje přímo volené zástupce občanů v Parlamentu, je podle poslance a starosty Litvínova Milana Šťovíčka (STAN) velmi nebezpečná. Litvínov byl jedním z prvních, kde se začala realizovat takzvaná nulová tolerance. Jak pomohla represe k řešení nejvážnějších problémů a co se snaží město dělat pro zneužívání sociálních dávek? Nejen na to, ale i na vývoj situace v Janově odpovídal našim stránkám.

Šťovíček: Rozhodnutí prezidenta lze vnímat jako pokus o nastolení autoritářského režimu
Foto: archiv
Popisek: Milan Šťovíček (STAN)

Prezident Zeman se rozhodl poté, co podal Nečas a s ním i celá vláda demisi, jmenovat úřednickou vládu, jelikož ji považuje za nejjednodušší cestu k předčasným volbám. Jak nejen na jeho rozhodnutí, ale i na celou kauzu, jež pád vlády způsobila, nahlížíte vy osobně?

Skutečnost, že prezident republiky ignoruje přímo volené zástupce občanů v Parlamentu, je velmi nebezpečná a lze to vnímat jako pokus o nastolení autoritářského režimu u nás.

Úřednické vládě není nakloněna žádná z parlamentních stran. V případě, že Rusnokova vláda nezíská důvěru, co by podle vás mělo následovat? Jak se podle vás prezident rozhodne?

Měl by jednat o vládě, která bude mít šanci opírat se ve sněmovně o většinovou podporu. Ale příliš tomu nevěřím.

Litvínov by mohl být nyní velkým rádcem Duchcovu, který se stal dalším ohniskem až bojovných vztahů s protiromskými demonstracemi na jedné straně a s proromskými lobbisty na druhé. Co byste dnes na podporu vzkázal tamní starostce, aby dělala? Není to boj s větrnými mlýny?

Neexistují žádná okamžitá a snadná řešení. Podle našich zkušeností je cestou trvalá a důsledná spolupráce města s místními lidmi i státními institucemi.

Vaše město bylo jedním z prvních, kde se začalo mluvit a realizovat takzvaná nulová tolerance. Jaká je v tomto směru situace dnes? Pomohla represe k řešení nejvážnějších problémů, a kterých zejména?

Program nulové tolerance, který jsme v Litvínově začali uplatňovat od konce roku 2008, se opírá o tři základní pilíře – represi, prevenci a sociální práci. Vedle důsledného postihování jevů a činností, které narušují veřejný pořádek, jde také o preventivní programy a trvalou sociální práci v rodinách. Součástí programu je tak například i systém prostupného bydlení. Pokud bychom to zjednodušili. Všichni ve městě musí vědět, že kdo chce slušně žít a dodržovat zákony, dostane šanci. A naopak těm, kteří náš sociální systém zneužívají, narušují občanské soužití a „živí se“ kriminalitou, ve městě pšenka nepokvete.

Ještě stále máte páky na nepřizpůsobivé, kteří pobírají dávky u vás a zároveň za hranicemi? Byli jste úspěšní v tom, aby se to eliminovalo?

Ještě stále je náš sociální systém příliš široký a umožňuje zneužívání. Paradoxně tak nepomáhá těm skutečně potřebným, kteří se do svízelné sociální situace dostanou bez vlastního přičinění a nemohou si sami nebo v rámci rodiny pomoci. Velkou příležitostí mohly být tzv. sKarty a je škoda, že právě tenhle nástroj státu se nepodařilo dotáhnout.

Jaká je dnes situace v Janově a co jako radnice ovlivnit nemůžete? Jaká je spolupráce s ubytovateli (ubytovnami) a s majiteli panelových domů?

Spolupráce města, státní policie, úřadu práce a dalších institucí se osvědčila. Je to každodenní mravenčí práce strážníků, pracovnic sociálního odboru i zaměstnanců místního pracoviště úřadu práce. Získali jsme prostředky nejen na preventivní programy pro rodiny s dětmi, ale také na celkovou revitalizaci sídliště včetně oprav panelových domů, do kterých se zapojili jejich vlastníci. Ustavili jsme osadní výbor a s ním řešíme problémy, které místní lidi nejvíc pálí. Právě spolupráce s místními lidmi je jedním z hlavních bodů našeho Programu nulové tolerance.

Vybavuji si problémy kolem projektové dokumentace a dodržení přísných podmínek Zimního stadionu Ivana Hlinky, který mimo jiné zajišťuje Litvínovu image města hokejistů. Daří se vám plnit rekonstrukční plány nebo jsou s dotacemi a tedy s dodržením norem problémy? Prý se angažoval exposlanec Jiří Šlégr, bylo to k něčemu?

Rekonstrukce Zimního stadiónu Ivana Hlinky je v plném proudu a podle posledních informací by nic nemělo bránit tomu, aby litvínovský stadión splnil licenční podmínky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…