Šťovíčkova nástupce chce Jurečka vybrat v řádu dnů

25.02.2014 12:45

Ministr zemědělství Marian Jurečka by měl oznámit jméno nástupce odvolaného šéfa Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Petra Šťovíčka v řádu dnů. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí ministerstva Hynek Jordán. Pověřeným ústředním ředitelem úřadu, který má na starosti mimo jiné agendu církevních restitucí, by se měl podle mluvčího stát apolitický odborník. Šťovíček byl odvolán v pondělí, důvodem byly údajné vazby na obviněného lobbistu Ivo Rittiga.

Šťovíčkova nástupce chce Jurečka vybrat v řádu dnů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

SPÚ zatím vede první náměstkyně ústředního ředitele Veronika Nedvědová, velmi brzy by ji měl vystřídat ministrem pověřený člověk. „Je to otázka spíše dnů než týdnů," řekl ČTK Jordán. Zda půjde pouze o dočasné řešení a následovat bude otevřené výběrové řízení, či zda se pověření po nějaké době změní ve jmenování, není prý v tuto chvíli jasné.

Ministr odvolal bývalého šéfa úřadu poté, co mu Šťovíček nedokázal uspokojivě vysvětlit informace, které se objevily v médiích. Jurečka chtěl po Šťovíčkovi vysvětlení jeho návštěvy na narozeninách lobbisty Rittiga. Podle TV Nova Šťovíček daroval Rittigovi k narozeninám obraz, na němž je lobbista zobrazen jako bůh Zeus. Šťovíček v prohlášení zaslaném v pondělí ČTK uvedl, že obraz byl míněn jako recese. Následující rok prý Rittiga neviděl, není s ním v kontaktu a nezajímá se o jeho současné aktivity.

Podle informací, které dnes uvedl deník Právo, se chce Šťovíček vrátit do advokacie, kde se chce věnovat církevním restitucím. Vzhledem k tomu, že nemá konkurenční doložku, mohl by jako právník zastupovat jak stát, tak klienty z řad restituentů či církví.

Rittig je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Policie v případu obvinila celkem pět lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…