Stovky jehel po narkomanech, pití alkoholu přes zákaz. Jak se žije v místech, kde vládnou Piráti? Policie nám ukázala otřesnou statistiku

20.07.2021 16:40

ParlamentníListy.cz přinesly o víkendu materiál týkající se oblasti Prahy 10. Nabídli jsme řadu fotografií dokládajících zvýšený výskyt opilců a narkomanů na městských lavičkách. Místní se řady podobných individuí bojí. Naše zjištění jsme rovněž konfrontovali s policií. Přesné údaje o drogově závislých, opilcích a žebrácích redakci poskytla Irena Seifertová, vedoucí Kanceláře ředitele Městské policie hlavního města Prahy.

Stovky jehel po narkomanech, pití alkoholu přes zákaz. Jak se žije v místech, kde vládnou Piráti? Policie nám ukázala otřesnou statistiku
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Bezdomovec na lavičce v Praze, čím dál častější jev. Snímek byl pořízen v červnu 2021

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12796 lidí
S odkazem na to, že jsme na Praze 10 zaznamenali velký nárůst počtu narkomanů a lidí bez domova, jsme se ptali, zda v této městské části vzrostla kriminalita, krádeže či vandalismus.

Zatímco z Policie ČR nám nikdo neodpověděl, vedoucí Kanceláře ředitele Městské policie hlavního města Prahy byla sdílnější. A naše domněnky se potvrdily, nárůst je opravdu znatelný.

Byla nám poskytnuta data týkající se oblasti přestupků, a to konkrétně popíjení alkoholu na veřejnosti, žebráctví a dále pak nález infekčního materiálu po drogově závislých.

Začněme žebráctvím.

Zatímco za celý uplynulý rok 2020 strážníci v desáté městské části neřešili žádnou žebrající osobu, za prvních šest měsíců letošního roku šlo již o tři žebrající osoby, všechny tyto přestupky byly vyřešeny domluvou.

Další velmi častá neřest na Praze 10 je pití alkoholu na veřejnosti, a to i tam, kde je zakázáno.

V minulém roce strážníci řešili 183 těchto přestupků. Ve dvou případech dokonce uložili pokuty v celkové výši šest tisíc korun. Ve sto jednaosmdesáti případech postačila domluva.

V prvních šesti měsících letošního roku šlo o 23 přestupků a všechny byly řešeny domluvou. „Pro srovnání za stejné období roku 2020 je to 97 přestupků, z nichž v jednom případě uložili pokutu za pět tisíc korun a ostatní vyřešili domluvou,“ dodává Seifertová.

Několik snímků z Prahy 10, autor: ParlamentníListy.cz

Nejmarkantnější nárůst je v počtu nalezených injekčních jehel a stříkaček, což je noční můra zejména pro děti na veřejných hřištích.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí
„Za rok 2020 sebrali strážníci na území této městské části 418 kusů infekčního materiálu po drogově závislých,“ uvedla Seifertová.

Pokud se podíváme na letošní rok, za prvních šest měsíců šlo dokonce o 293 kusů infekčního materiálu po drogově závislých. Za stejné období loňského roku to bylo 133 kusů. Počet se tedy více než zdvojnásobil.

„Obecně pak lze říci, že loňský rok byl v oblasti řešených přestupků velmi ovlivněn pandemií covidu,“ dodala pro naši redakci vedoucí Kanceláře ředitele Městské policie hlavního města Prahy.

Ve Vršovicích se podle zjištění naší redakce ale objevil i další fenomén: početné skupiny Ukrajinců. Poznáte je snadno. Na chodnících a silnicích po nich zůstávají stovky cigaret. „Postávají, hulí, pijou, už jsem s tím byl na radnici, ale nepomohli,“ svěřil se redakci padesátník bydlící u vyhlášené putyky poblíž stadionu místních Bohemians. Další svědectví následovala. Vždy byla stejná a zjištění naší redakce i tvrzení městské policie potvrzovala. Počet bezdomovců narostl, počet narkomanů také, počet Ukrajinců též.

Dodejme, že místní starostkou je současná senátorka Renata Chmelová ze slepence pojmenovaného VLASTA (koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL, STAN a Desítky pro domácí). Záda jí kryjí Piráti a ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…