Stovky milionů pro OKD mají smysl. V ČT je hájil majitel jiného ostravského gigantu

16.08.2016 22:56

Stát půjčí potápějící se společnosti OKD 700 milionů korun, ale současně pošle do společnosti své manažery, kteří dohlédnou na to, jak bude s těmito finančními prostředky nakládáno. Je takováto půjčka firemnímu gigantu, na němž je závislá nejedna rodina na Ostravsku, v pořádku? Nejen na tuto otázku odpovídal v úterních Událostech, komentářích České televize majitel další velké severomoravské firmy – Vítkovických železáren – Jan Světlík.

Stovky milionů pro OKD mají smysl. V ČT je hájil majitel jiného ostravského gigantu
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Ředitel a akcionář skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP Jan Světlík

„Kondice zaměstnavatelů Moravskoslezského kraje je velmi rozdílná. Každý si řeší nějaké své problémy, někteří je mají menší, někteří je mají větší, ale v současném stavu světové ekonomiky to všichni zvládají,“ zahájil vystoupení Světlík. Pro lidi z OKD se prý místa najdou. S kvalitou pracovní síly jsou pořád velké problémy a lidi je třeba pořád vzdělávat. „Kvalitního člověka ve volném náboru neseženete,“ upozornil Světlík.

U OKD podle Světlíka bylo jasné, že se uhlí jednou vytěží, protože je ho zkrátka nějaké omezené množství, všichni to vědí a předpokládají, že jednou bude dotěženo. Českou vládu ocenil za solidní sociální programy, které pomohou případné problémy řešit. Státní pomoc různým firmám není v Evropě až tak nezvyklá, jen v České republice je to poněkud nové. Z evropského hlediska jde však o standardní opatření, která pomohou uřídit různé problémy.

„Problém OKD se nějak řeší. Někomu se to líbí, někomu ne, ale já si myslím, že se to zvládne, tak jako se to zvládlo už mnohokrát. Naposledy to bylo třeba v roce 1994, kdy společnost měla asi 110 tisíc zaměstnanců. Teď je to jen zlomek,“ připomněl Světlík.

Pokud jde o situaci ve Světlíkových firmách, některým se daří skvěle, jiným dobře a tyto firmy v zásadě pomáhají přečkat případné problémy jiným firmám ze skupiny. To se týká i projektu v Turecku, který nabírá zpoždění. Světlíkova firma v Turecku staví hnědouhelnou elektrárnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…