Stovky mrtvých těl na ulicích v Palmýře. Islámský stát zase řádil

24.05.2015 17:45

Podle Syrské televize povraždili bojovníci Islámského státu nejméně 400 civilistů v dobytém starobylém městě Palmýra. Většinou prý šlo o ženy a děti. I přes odpor syrské armády a složek irácké armády a šíitských milicí se islamistům povedlo dobýt hraniční přechod mezi Sýrií a Irákem.

Stovky mrtvých těl na ulicích v Palmýře. Islámský stát zase řádil
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Podle zdrojů z umírněné opozice ležely v ulicích města Palmýra po jeho obsazení islamisty ve středu stovky těl lidí, přičemž šlo údajně o stoupence režimu prezidenta Bašára Asada.

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodná poloha se využívala už ve starověku pro karavany se zbožím. Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur. Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii.

Podle syrské televize syrské letectvo zabilo v předchozích dnech nejméně 300 islámských povstalců při náletu na jejich pozice ve městě Džisr aš-Šughúr poblíž turecké hranice. Útok prý přispěl i k uvolnění desítek vojáků z obklíčení v tamní nemocnici, kterou v pátek opustili.

Mezi útočníky na nemocnici byli členové fronty An-Nusra hlásící se k teroristické organizaci Al-Káida. Radikálové město dobyli už koncem dubna, ale v tamní nemocnici se udržela větší skupina vojáků i s rodinami.

Kritika na Ameriku i úspěchy Islamistů

Boje proti IS pokračují také v irácké provincii Anbár, kde od soboty vede irácká armáda podporovaná šíitskými milicemi a letectvem USA a jejich spojenců ofenzívu za účelem dobýt nazpět anbárskou metropoli Ramádí. Podle dnešních informací se iráckým silám podařilo obsadit obec Husajba zhruba sedm kilometrů východně od Ramádí.

Pád Ramádí vyvolal pochybnosti o tom, zda USA se svými zejména arabskými spojenci zastávají správnou strategii v boji proti IS, když podnikají proti postavením islamistů pouze letecké útoky, zatímco zátěž pozemních bojů v Iráku ponechávají na armádě a šíitských a kurdských milicích. Americký prezident Barack Obama kritiku ale odmítl.

IS dostal zcela pod kontrolu přechod al-Valíd na irácké straně hranic se Sýrií. To je pouhé tři dny poté, co obsadil přechod al-Tanaf na syrské straně. Islamisté tak ovládají obě hlavní cesty spojující provincii Anbár se Sýrií.

reklama

autor: jzd

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…