Stovky začerněných smluv. Něco ale stejně prasklo. Za co utrácela Česká pošta. Z vašich peněz

18.04.2023 21:41 | Ze sítí

„Ukazuje se, že nejhorší vládní kombinace je neschopnost kombinovaná s nekonečnou drzostí,“ říká Jana Bobošíková z Aby bylo jasno, kde pokračují v rozkrývání toho, jak krachující Česká pošta pod ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) rozhazuje z peněz českých daňových poplatníků a začerňuje přitom stovky a stovky smluv.

Stovky začerněných smluv. Něco ale stejně prasklo. Za co utrácela Česká pošta. Z vašich peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta, ilustrační foto

V tomto týdnu bude Sněmovna opět jednat o České poště, vláda schválila zrušení 300 poboček, pošta plánuje propustit na 1 600 zaměstnanců. Zároveň má pošta zdražit některé své služby.

Vicepremiér také chce, aby se penze na poště vyplácely už pouze starodůchodcům. „Bezpečnostní rizika jsou zjevná, senior s vyšší hotovostí u sebe se může stát terčem útoku,“ vysvětluje. Bobošíková se na základě Rakušanova zdůvodnění pozastavuje nad paradoxem, že tzv. mladší novodůchodci už na poště svůj důchod nedostanou, zato starodůchodci ano, jako by to pro ně bezpečné bylo: „Neotřesitelná logika Víta Rakušana,“ podotkla moderátorka.

Úsměvná je i skutečnost, že ministr vnitra konzultuje reformu pošty se starosty v terénu, a sice se starostkou z hnutí STAN, která sama na poštu nechodí, protože – jak sama tvrdí – na to má někoho jiného. „Nechodím tam, přiznám se, coby starostka na to mám referentky,“ uvedla starostka z Moravskoslezského kraje.

Následně Bobošíková představila nové informace, za co Česká pošta, která zavírá zmíněných 300 poboček, protože je prý hospodaření pošty vysoce ztrátové, utrácí skutečně naše peníze.

Už v loňském roce například Česká pošta pod vedením Rakušana zcela jistě věděla, že bude potřebovat kancelářský nábytek, a to jak obyčejný, tak designový, a to za 51 milionů korun. „Rakušanova pošta v loňském roce uzavřela dvě smlouvy o dodávce nábytku se společností spjatou s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem. Její vlastnická struktura prochází Nizozemskem a končí na ostrově v Karibiku,“ přibližuje Bobošíková.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
O veřejné zakázky na poštovní nábytek za desítky milionů korun se přitom ucházelo více firem. „Neměly ale šanci, jelikož Česká pošta trvala na dekoru jabloň, který nesměl být nahrazen dekorem třešeň. To vše v době, kdy se údajně měla chystat transformace ztrátového podniku a kdy se vůbec nevědělo, jaké pobočky, kde a podle jakého klíče se budou rušit. Ale nábytek z firmy s vlastníky zaparkovanými na ostrově Curacao v Karibiku nakupuje pošta každý měsíc za statisíce,“ pokračuje Bobošíková.

„Politika Rakušanova vládnutí je jasná: musíme vybavit krachující poštu novým designovým nábytkem, když zároveň rušíme tři sta poboček, to je opět logické, že?“ dodává moderátorka Aby bylo jasno ironicky.

Jak se ukazuje, oblíbeným nástrojem pro utrácení milionů z peněz daňových poplatníků jsou oblíbené smlouvy o reklamě a propagaci. Namátkou Bobošíková zmiňuje: „Přes čtyři miliony dostala soukromá Česká atletika s.r.o., půl milionem jsme přispěli na festival Colours of Ostrava, 150 tisíc Česká pošta poslala pěvkyni Andree Kalivodové a tři sta tisíc agentuře houslisty Šporcla. Zkrátka nepřišel ani fotograf Jadran Šetlík, jeho studiu poslala Česká pošta tři sta tisíc,“ uvádí Bobošíková.

V pozadí zároveň ukazuje, že smlouvy jsou opět zcela „transparentně, demokraticky a pětikoaličně začerněné“. „Česká pošta uzavírá řadu smluv, u kterých se občan vůbec nemá šanci dozvědět, s kým a na jakou částku jsou uzavřeny,“ upozorňuje, že smluv skrytých pod obchodním tajemstvím s neuvedením sumy uzavírá pošta stovky.

„Připomínáme, že deficit státního rozpočtu je nejhorší v historii naší země, a připomínáme, že vláda, která takto rozhazuje naše peníze, snižuje valorizaci penzí a hovoří o zdražení léků, vodného, stočného, tepla a dalších služeb. A ministr Rakušan konzultuje situaci České pošty se starostkou ze svého hnutí STAN, která rozjásaně sděluje, že ona na poštu nechodí. Ukazuje se, že nejhorší vládní kombinace je neschopnost kombinovaná s nekonečnou drzostí,“ uzavírá Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

když napíšu, že pětikoalice je spolek lhářů, podvodníků a zlodějů,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseelefant9 , 19.04.2023 1:15:09
tak riskuju kriminál za šíření dezinformací. Ale řekněte mi, co to je, začerněné smlouvy? To je dle mne skrytá zlodějna státních peněz a podvod na občany.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …