Strana soukromníků chce zabránit zavedení registračních pokladen

26.03.2015 11:13

Strana soukromníků chce zabránit zavedení registračních pokladen, které označila za příklad "likvidační regulokracie" současné vlády. Zástupci strany, která má na parlamentní úrovni zastoupení v osobě senátora Ivo Valenty, to dnes oznámili novinářům. Zamítnutí pokladen chtějí vyjednat i s dalšími zákonodárci. V případě schválení zákona chystají protestní akce.

Strana soukromníků chce zabránit zavedení registračních pokladen
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Strana podle svého předsedy Petra Bayera registrační pokladny spolu s elektronickou evidencí tržeb "striktně odmítá" v jakékoli zamýšlené podobě. Jejich nucené zavedení prý povede spíše k tomu, že to budou jen další náklady pro drobné živnostníky. Velké procento z nich prý raději skončí a přesune se mezi nezaměstnané, uvedl Bayer. 
   
Případný vyšší výběr daní by podle Bayera stát spotřeboval na zaplacení finančních úředníků, kteří se budou o systém pokladen starat. "Smysl to nemá vůbec žádný," uvedl Bayer. Podle něj vyšší výběr daní nepřinesly registrační pokladny například v Chorvatsku, kde se ministerstvo financí se svým návrhem inspirovalo. 
   
Ministr financí Andrej Babiš v neděli oznámil, že elektronická evidence tržeb se nebude týkat drobných řemeslníků a zřejmě ani občasných prodejců na trzích. Vztahovat se tak má na zhruba 300.000 živnostníků, mezi ně patří zejména majitelé restaurací, hotelů a maloobchodníci. Babiš připustil zároveň, že se zavedení systému může o pár měsíců zpozdit, původní start byl plánován na leden 2016. 
   
Ministerstvo financí původně počítalo s tím, že by se elektronická evidence tržeb týkala až 600.000 obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Od ledna by ji měly mít restaurace a hotely, od dubna by se do systému připojily maloobchodní a velkoobchodní společnosti a od července měly tržby hlásit i řemeslníci. Ministerstvo financí si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně DPH. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…