Strana vojáků. Izraelská politika se mění. A Hamás zdaleka neřekl poslední slovo

26.01.2024 7:25

Válka mezi ozbrojenými silami Státu Izrael (IDF) a palestinskými teroristy probíhá už 112 dní. Členům Hamásu prý padají jejich vlastní tunely na hlavu a pohřbívají je. Izraelská armáda se snaží plnit politické zadání vykořenit Hamás, ale podle americké zpravodajské stanice CNN se ani náhodou neblíží ke svému cíli. Ale v Pásmu Gazy zemřelo už na 25 tisíc lidí, teroristů, ale i civilistů. A tak se objevují další a další návrhy na vyřešení celého konfliktu. A mezitím dochází k zemětřesení i na izraelské politické scéně. O slovo se hlásí lidé, kteří svou sílu odvozují od armády.

Strana vojáků. Izraelská politika se mění. A Hamás zdaleka neřekl poslední slovo
Foto: Repro ČT24
Popisek: Izraelský protiraketový systém likviduje rakety vystřelené z Pásma Gazy

„Hamás se hroutí ve svých vlastních tunelech,“ řekl ministr obrany Yoav Gallant vojákům jednotky Yahalom ze Sboru bojového inženýrství ve čtvrtek při návštěvě výcvikové základny jednotek. Na jeho slova upozornil server izraelského listu Jerusalem Post. Po brífinku Gallant vyjádřil uznání vojákům v aktivní službě a záložním jednotkám za jejich úsilí v probíhající válce.

„Hamás utrpěl v důsledku operací vašich a vašich přátel stovky obětí v podzemí. A kromě toho jsme tu teprve poslední den a půl, a přesto se v oblasti Chán Júnisu a na dalších místech objevilo přes sto teroristů, z nichž někteří jsou v podzemí – protože pochopili, že proti IDF nemohou bojovat. Je to díky vám a vašim přátelům.“

Ministr uznal, že se Izraelským ozbrojeným silám nemůže podařit vyčistit Pásmo Gazy od úplně všech teroristů, ale mohou postupovat tak důkladně, že teroristickou organizaci rozloží. „Vytrvejte, dělejte svou práci a my přineseme výsledek. To, co děláte, je velmi oceňováno v celém Státě Izrael, ve veřejnosti a určitě i v bezpečnostních složkách a v IDF. Moc vám děkuji, přátelé, přeji vám všem mnoho úspěchů,“ uzavřel své prohlášení ministr.

O operaci proti Hamásu informoval také server Times of Israel.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
„Parašutistická brigáda operuje ve čtvrti Chán Júnis u al-Amal, kde narazila na četné ozbrojence Hamásu, provedla razii na místa teroristické skupiny a zabavila a zničila zbraně, uvedla IDF. Uvedla, že vojáci během náletu na místo Hamásu v této oblasti našli velký sklad střelných zbraní, granátů, výbušných zařízení, které mají být shozeny z dronů, a minometů. Při dalším náletu zahájili tři ozbrojenci Hamásu palbu na vojáky. IDF uvedlo, že výsadkáři palbu opětovali a dva z nich zabili, zatímco třetí uprchl do budovy. Záběry zveřejněné IDF ukázaly dron vyslaný brigádou do budovy, aby naskenoval třetího střelce. Klip ukázal, že střelec zahájil palbu na dron, než se ukázalo, že je mrtvý poté, co na něj vojáci zahájili palbu. IDF také zveřejnila záběry ukazující odstřelovače výsadkové brigády, kteří zabíjejí pracovníky Hamásu v oblasti Khan Younis. Uvedla, „že odstřelovači zatím zabili desítky ozbrojenců Hamásu,“ napsal k operaci server Times of Israel.

Izraelská armáda se snaží plnit politické zadání vykořenit Hamás, ale podle americké zpravodajské stanice CNN se ani náhodou neblíží ke svému cíli. Ale v Pásmu Gazy zemřelo už na 25 tisíc lidí, teroristů, ale i civilistů.

„Katar – hlavní prostředník – říká, že s Izraelem a Hamásem probíhají ‚vážné diskuse‘ a dostává ‚neustálé odpovědi‘ od obou stran. Zatím to nejsou ‚vyjednávání‘, říká Bílý dům. Ale s probíhajícími nepřímými rozhovory se zdá, že se přibližujeme k tomu, co Ofer Shelah, hlavní výzkumný pracovník izraelského Institutu pro studia národní bezpečnosti (INSS), popisuje jako ‚Zopa‘ – zónu možné dohody,“ uvedla CNN.

A mezitím zemětřesení zažívá izraelská politická scéna. Politickou mapu mění politická síla záložníků IDF. „Nová strana záložníků IDF, kteří sloužili v Pásmu Gazy, by získala 10 křesel, pokud by ji vedl bývalý ministr komunikace Yoaz Hendel,“ napsal Jerusalem Post s odkazem na průzkum provedený pro tento list.

Izraelský parlament – Kneset – má celkem 120 křesel a politická strana se silou deseti hlasů už by mohla rozložením politických sil zamávat. Průzkum podle listu navíc ukázal, že silnou podporu by získala strana záložníků v čele s jinými kandidáty s vojenskou minulostí. V obecné rovině platí, že vojáci, kteří po 7. říjnu 2023, po teroristickém masakru, který má na svědomí Hamás, jsou nezanedbatelnou politickou silou, která může zamíchat kartami.

„Průzkum Dr. Menachema Lazara ukázal, že nová strana rezervistů v čele s pravicovým Hendelem nebo Chikli by přivedla Netanjahuovu koalici na historické minimum 40 křesel,“ napsal k tématu list.

Podle listu Jerusalem Post proběhl průzkum ve dnech 24.–25. ledna a zúčastnilo se ho 513 účastníků. Respondenti byli reprezentativním vzorkem dospělé populace, včetně židovských a arabských občanů, ve věku 18 a více let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V Izraeli se často střídají vlády, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 26.01.2024 11:06:16
takže i malá změna v parlamentu může vést k pádu vlády. - Řešení tohoto konfliktu neznám, ostatně to nezná nikdo. Nelíbí se mi izraelský postup, je tam příliš mnoho mrtvých civilistů. Stejně tak blokáda humanitární pomoci je něco, s čím nesouhlasím.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…