Strany podepsaly koaliční smlouvu. Bělobrádek hodil vtípek

06.01.2014 14:19

Představitelé ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepsali koaliční smlouvu. Předsedové trojice stran dostali po jednom výtisku, jedno pare poputuje i k prezidentovi Miloši Zemanovi.

Strany podepsaly koaliční smlouvu. Bělobrádek hodil vtípek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Po jednom podepsaném výtisku si z podepisování koaliční smlouvy odnesl Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek. Jedno pare dostane i Miloš Zeman. Smlouva popisuje program a principy spolupráce vznikající trojkoalice. Vláda má mít 17 postů včetně premiéra a dvou ministrů bez portfeje. ČSSD obsadí v kabinetu osm křesel, ANO šest a lidovci tři. Lídři v pondělí také zveřejní seznam kandidátů na ministry nové vlády.

Na slavnostním aktu panovala uvolněnější atmosféra, předseda lidovců Bělobrádek i zavtipkoval, když se předsedy ČSSD zeptal ohledně propisky, kterou podepisoval smlouvu: „Můžeme si ji nechat?“ Rozesmál tím přítomné včetně Sobotky. „To je, předpokládám, majetek Poslanecké sněmovny,“ dočkal se odpovědi od zřejmě budoucího premiéra.

Padesátistránkový dokument obsahuje program, na kterém se trojkoalice už před Vánoci dohodla. Budoucí vláda slibuje mimo jiné zvyšování důchodů, minimální mzdy a slevy na druhé a další dítě. Zruší většinu zdravotnických poplatků. Od roku 2015 plánuje snížit DPH na léky, knihy, dětskou výživu a pleny. K dodržení nejvýše tříprocentního deficitu veřejných financí má vést lepší výběr daní i hledání úspor ve státní správě.

Další část dokumentu popisuje poměr zastoupení jednotlivých stran ve vládě a principy jejich spolupráce. ČSSD by měla obsadit například ministerstva vnitra, průmyslu, zahraničí, práce a zdravotnictví, hnutí ANO bude mít na starosti mimo jiné finance, dopravu, spravedlnost a obranu. Lidovci nominují své kandidáty na post ministra zemědělství, kultury a vicepremiéra pro vědu.

Předběžný seznam kandidátů na ministry Sobotka dovezl už v pátek prezidentu Zemanovi na zámek v Lánech. Hovoří se o tom, že Zeman by mohl mít problém některé z nich jmenovat. Sobotka ale uvedl, že koalice bude za konečným seznamem nominací do vlády stát.

Do měsíce od jmenování musí kabinet předstoupit před sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry. Mohlo by to být někdy v únoru. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL má nyní ve dvousetčlenné dolní komoře většinu 111 hlasů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…