Strašná čísla o průmyslové výrobě: Letí to dolů. Čím dál víc

06.08.2013 13:06

Průmyslová výroba v červnu meziročně reálně klesla o 5,3 procenta po květnovém poklesu o 2,2 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů byla nižší o 0,9 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici vesměs hodnotí výsledky průmyslové produkce jako zklamání.

Strašná čísla o průmyslové výrobě: Letí to dolů. Čím dál víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zchátralá továrna, ilustrační foto

Podle odhadu úřadu červnové povodně snížily průmyslovou produkci o 0,2 procentního bodu. Po vyloučení vlivu povodní by tedy průmyslová produkce meziročně reálně klesla o 5,1 procenta. ČSÚ rovněž zveřejnil vývoj průmyslové produkce za celé druhé čtvrtletí, meziroční pokles činil 2,4 procenta. Mezičtvrtletně byla sezonně očištěná produkce o 0,3 procenta nižší.

"Červnová průmyslová výroba výrazně zklamala," uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Dnešní data je však podle něj nutné brát s určitou rezervou. Vývoj průmyslu společně s nepříznivým vývojem maloobchodních tržeb za červen zpochybňují podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského očekávaný kladný mezičtvrtletní růst HDP ve druhém čtvrtletí. "Nevylučujeme tedy, že se české ekonomice podaří vymanit z recese až ve třetím čtvrtletí," uvedl.

Budoucnost se jeví mírně optimistická

Pro další měsíce podle analytika ČSOB Petra Dufka výhled zůstává mírně optimistický. "Jak už naznačily indexy nákupních manažerů, recese průmyslu nejspíše pozvolna končí, a tak druhá polovina roku by pro toto odvětví měla být mnohem lepší co do výsledku než ta první. Nová pracovní místa zatím nejspíše průmysl vytvářet ještě nezačne, nicméně dosavadní trend propouštění by se měl pozvolna blížit ke svému konci," uvedl. Podle něj by měla průmyslová výroba ve zbylých měsících letošního roku růst, za celý rok ovšem patrně mírně poklesne o 0,3 procenta. K růstu se vrátí příští rok.

K meziročnímu poklesu v červnu nejvíce přispělo stejně jako v předchozím měsíci odvětví těžby a dobývání, jehož produkce klesla o 21,2 procenta. Naopak výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení stoupla o 22,7 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně klesly o 4,3 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 7,7 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 0,8 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 1,6 procenta, tuzemské vzrostly o 0,6 procenta. K poklesu nejvíce přispěla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Největší růst byl u motorových vozidel.

"Z pohledu budoucího vývoje není příliš příznivý pokles hodnoty nových zakázek, i když oproti květnu došlo k jeho výraznému zpomalení a tuzemské nové zakázky dokonce mírně vzrostly. Příznivě naopak nadále vypadají předstihové indikátory pro českou ekonomiku i pro partnerské země v Evropě," uvedl ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek. Například jeden z předstihových ukazatelů, index nákupních manažerů PMI, na počátku měsíce ukázal, že se podmínky zpracovatelského průmyslu ČR v červenci dále zlepšily a index dosáhl 52 bodů. Předstihové indikátory většinou sledují nálady a očekávání v daném oboru a vznikají na základě průzkumu mezi vybranými firmami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…