Strašné. Ostuda. Ale my si asi nic jiného nezasloužíme, píše Fendrych o Zemanově projevu v ruštině

29.09.2014 9:40

Putinova pravá ruka Vladimir Jakunin uspořádala na ostrově Rhodos konferenci. Český prezident Miloš Zeman během ní mluvil o nutnosti zrušit sankce proti Rusku a zaměřit se na boj s islámským terorismem. Z české hlavy státu běhá kremelský mráz po zádech, napsal komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych.

Strašné. Ostuda. Ale my si asi nic jiného nezasloužíme, píše Fendrych o Zemanově projevu v ruštině
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman mluví se svým mediálním doprovodem

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Konferenci pod názvem Dialog civilizací pořádalo Světové veřejné fórum a Vladimir Jakunin, ruský miliardář, ministr železnic a dlouholetý příslušník KGB. USA a Austrálie Jakunina zařadily na seznam osob, na které uvalily sankce.

Hrubé poškození českého jména v euroatlantickém společenství, tvrdí Fendrych

Zeman v minulosti jezdil na Rhodos soukromě. Nyní tam jel jako český prezident. Žádný jiný vysoko postavený politik Evropské unie se ovšem Dialogu civilizací neúčastní. Zeman je tedy podle Fendrycha na konferenci i jako reprezentant EU.

„Když to domyslíte, je to strašné. Nejen ostuda, ta by tak neškodila, ale hrubé poškození českého jména v euroatlantickém společenství. Se Zemanem na ostrově dlí jeho kancléř Vratislav Mynář. Ten na summit NATO jet nemohl, nemá potřebnou bezpečnostní prověrku. Na Rhodos, na Dialog civilizací žádnou nepotřebuje, tam je vítán,“ píše komentátor.

Zeman mluvil rusky a kritizoval sankce

Zeman vystoupil na konferenci jako host číslo jedna hned po Jakuninovi. Na rozdíl od něj mluvila česká hlava státu rusky a nechala se překládat do angličtiny. Zeman se postavil proti politice Unie a USA – sankce na Rusko za okupaci Krymu, za porušení mezinárodních dohod a za podporu války na Ukrajině. Mluvil o potřebě dialogu mezi státy.

Celý článek ZDE.

Sankce ale podle Martina Fendrycha zabraly. Prý vyčerpávají Putina a jeho ekonomiku. Ruský prezident by prý bez sankcí nikdy nekývl na příměří na východě Ukrajiny. Zeman je přesto označuje za neúčinné.

Česká státnost si zřejmě ten domácí kolos rhodský zaslouží

Přesně tohle chtěl údajně ruský prezident slyšet. Potřebuje lidi jako Miloš Zeman v západním světě. Česká republika by mohla být kvůli Zemanovi na Západě zostuzena a její pozice zpochybněna. Čeští politici výstup prezidenta nekomentují a svorně mlčí. 

Zeman se na Rhodu zdržel i během 28. září na své narozeniny a na Den české státnosti. „Zlé je, že česká státnost si zřejmě ten domácí kolos rhodský zaslouží. Zeman je symbolem našeho nepochopení vlastní minulosti. Naší lhostejnosti k vlastní minulosti,“ tvrdí Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…