Stravenky jako noční můra České pošty a ministryně Schillerové

21.08.2020 10:14

Vláda v březnu schválila takzvaný stravenkový paušál, který má zaměstnavatelům umožnit přispívat na stravné formou přímého peněžního příspěvku ke mzdě, a to při zachování daňového zvýhodnění samotných stravenek. Schválení paušálu předcházely dlouhé jednání jak na vládě, tak v kuloárech. Jedná se totiž o krok, jehož očekávaným důsledkem má být zásadní pokles byznysu stravenkových firem, které si každý rok na zisku rozdělují miliardy korun.

Stravenky jako noční můra České pošty a ministryně Schillerové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Zásadní a pro ministryni Schillerovou potencionálně nepříjemný problém může nastat v souvislosti s aktuálním plánem vlády v této oblasti. Pro vysvětlenou je nutné zmínit úvodní argumentaci, kterou ministryně Schillerová použila jako jeden z hlavních důvodů pro zavedení paušálu a odklonu od klasického modelu stravenek. Ta stavěla na boji proti stravenkovým firmám a jejich obchodnímu modelu. 
 
"Řadu malých zaměstnavatelů odrazuje zbytečné papírování a vysoké poplatky, které by museli platit stravenkářským firmám. Pokud budou zaměstnancům poskytovat příspěvek na stravování v penězích, obojímu se vyhnou," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.
 
 
Schillerová v médiích opakovaně označovala obchodní model stravenkových společností jako zásadně nevýhodný pro restaurace a jiné podnikatele v pohostinství. Zároveň opakovaně poukazovala na to, že mezinárodní stravenkové firmy, které jsou u nás převážně francouzské, vytvářejí v Čechách neúměrné zisky v řádech miliard korun, které následně posílají matkám do Francie. Právě tato argumentace a neustálé zdůrazňování neúměrných zisků stravenkářů se brzy může stát pro Schillerovou citlivým tématem.  
 
Souběžně se zavedením stravenkového paušálu bylo ministryní vytvořeno zadání na realizaci vlastní stravenky, která by měla být provozována státem a distribuována zaměstnancům státních institucí a podniků. Realizací projektu byla pověřena Česká pošta, která může jako státní podnik celou věc zastřešit a má zároveň desítky tisíc zaměstnanců, kterým může stravenku naservírovat. 
 

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí
 
Česká pošta v této souvislosti zahájila interní jednání o vhodném způsobu řešení, jehož výsledkem bylo zjištění, že není schopna řešení realizovat svépomocí. Jejím záměrem je tudíž postupovat formou výběrového řízení na externího poskytovatele. Česká pošta tedy zahájila neformální jednání s možnými partnery s cílem zjistit klíčové informace pro nastavení samotné stravenky a konceptu výběrového řízení.
 
„Na takovém postupu by nebylo nic špatného, kdyby však Česká pošta neomezila jednání, a tedy skupinu možných budoucích dodavatelů právě na ty mezinárodní společnosti, které ministryně Schillerová dlouhodobě označovala za ničitele restaurací a malých podnikatelů, přičemž stravenkový paušál a samotnou státní stravenku prezentuje jako boj proti této skupině. Skrze zajištění dodávky státní stravenky se však byznys vybrané mezinárodní společnosti nejen nezmenší, ale naopak navýší, přičemž do Francie poputuje ještě více peněz, ale tentokráte defacto přímo ze státní pokladny, jelikož bude stravenka distribuována státním zaměstnancům. Daná francouzská firma tak bude mít nejen garantovaný byznys bez nutnosti investice do obchodu, ale zároveň bude mít státní stravenku přímo pod kontrolou. Absurdita celé situace však tímto nekončí. Někteří členové vedení České pošty si prý uvědomují problém, ve který může vyústit volba partnera ze skupiny, proti které ministryně dlouhodobě vystupovala,“ uvedl náš zdroj, který má blízko vedení České pošty.
 
 
Ve snaze najít řešení, prý Česká pošta zahájila předběžné jednání s ČSOB bankou, která je jejím dlouholetým partnerem, jelikož využívá její síť pro prodej svých produktů pod značkou Poštovní spořitelna. Zároveň zajišťuje fungování stravenky pro jeden z hlavních obchodních řetězců. „Toto záložní řešení je však stejně rozporuplné jako samotní mezinárodní stravenkáři. ČSOB totiž po jejich vzoru každý rok vydělá miliardy korun, které následně posílá svým vlastníkům do Belgie. Neméně absurdní by mohla být situace, kdy by se dodavatelem státní stravenky stala společnost, která pro ni zajišťuje defacto všechny další produkty nabízené jejím klientů,“ uzavírá náš zdroj. Dle aktuálního situace se zdá, že výběr partnera bude pro Českou poštu a přeneseně především pro ministryni Schillerovou znamenat řadu otázek a peripetií. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…