Středočeská ČSSD má blíž k dohodě s ODS než komunisty, říká Petera

07.11.2012 22:28

Středočeská ČSSD má podle svého šéfa Miloše Petery blíž k dohodě s ODS než s KSČM. Zatímco KSČM jednobarevnou krajskou vládu ČSSD odmítá podpořit a trvá na zastoupení v krajské radě, ODS podporu nevylučuje a na dnešní schůzce si vyžádala doplnění k předloženému programovému prohlášení.

Středočeská ČSSD má blíž k dohodě s ODS než komunisty, říká Petera
Foto: red
Popisek: Miloš Petera, hejtman a předseda středočeské ČSSD

Lídr středočeské ODS Raduan Nwelati to ale tak jednoznačně nevidí. Dohodu s ČSSD nadále považuje za krajně nepravděpodobnou. Jasněji má být v pondělí, kdy bude podle Petery povolební situaci hodnotit krajský výkonný výbor ČSSD.

"Příští týden musíme mít jasno v tom, jaké bude složení rady, a musí být politická shoda s jakýmkoliv subjektem," prohlásil Miloš Petera. Ustavující jednání krajského zastupitelstva bylo podle něj svoláno na nejzazší termín 21. listopadu.

"Trvá to, co říkám od začátku - že je krajně nepravděpodobné, že bychom menšinovou vládu podpořili. Na druhou stranu nechceme ukončit jednání jenom kvůli tomu, že my jsme ODS a oni jsou ČSSD," poznamenal Nwelati s tím, že občanští demokraté chtějí vyčerpat všechny možnosti. Peterova slova o tom, že ČSSD má nyní blíž k dohodě s ODS než s KSČM, vnímá jako zastrašující signál vůči komunistům, aby ČSSD ustoupili a podpořili její jednobarevnou vládu.

Petera uvedl, že ČSSD ve středu nabídla ODS totéž co předtím komunistům - funkce ve výborech, komisích a dozorčích radách krajských nemocnic stejně jako možnost ovlivňovat rozpočet a strategické materiály týkající se zdravotnictví, školství a dopravy.

ODS si vyžádala od sociálních demokratů rozpočtové rámce k jednotlivým programovým bodům. ČSSD je podle Petery vypracuje do pátku. Občanští demokraté chtějí vědět, jak by menšinová vláda snížila zadlužení kraje a kolik hodlá investovat například do oprav silnic. K hrazení poplatků za pacienty krajských nemocnic a žákovskému jízdnému zdarma se vyjednávací týmy vůbec nedostaly. "To si necháme až úplně na konec," uvedl Nwelati.

Další jednání s KSČM mají sociální demokraté v plánu buď v pátek dopoledne, nebo v pondělí ráno. Zda bude ještě schůzka s ODS, není známo. "Třeba se mezitím domluví s komunisty a nebudou s námi potřebovat jednat," dodal Nwelati na adresu socialistů.

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. V zastupitelstvu budou ještě TOP 09 a Starostové s deseti zástupci. Ti se už dříve rozhodli, že zůstanou v opozici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…