Středočeská potyčka. Fanoušci šéfa STANu vyhrožovali radnímu kraje. Ten se neudržel

30.07.2019 15:35

Vít Rakušan, předseda hnutí STAN, na svém facebookovém profilu minulý týden zveřejnil příspěvek, který se týkal Kolínského expresu. Jedná se o magazín, který vydal středočeský radní a zastupitel Kolína Martin Herman (ANO) kvůli tomu, jak sám uvedl: „Že v Kolíně je velmi malý prostor na diskusi okolo skandálů končícího starosty Rakušana. A že těch skandálů je.“

Středočeská potyčka. Fanoušci šéfa STANu vyhrožovali radnímu kraje. Ten se neudržel
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Martin Herman, radní Středočeského kraje za hnutí ANO

Anketa

Babiš navrhuje do Evropské komise znovu Věru Jourovou. Co na to říkáte?

hlasovalo: 12444 lidí
Pod příspěvkem se posléze strhla bouřlivá debata, kdy si Herman od Rakušanových fanoušků vyslechl i vulgární urážky a výhrůžky. 

„Očekával někdo z vás od Martina Hermana omluvu? To, že vyvodí nějaké důsledky z toho, že pod falešným jménem Jaromír Havlíček uveřejnil lživý leták před volbami? Ne, ne, přátelé. Odhalený podvodník pokračuje. Tentokrát, a to velmi oceňuji, už pod vlastním jménem :))) Jistě za nemalé peníze distribuuje tento ”magazín” do kolínských schránek. Tak příjemné počtení. Jak už víme, Martin Herman má vždy ty nejlepší informace,“ napsal letitý starosta města Kolín a předseda STAN na Facebooku.

Vít Rakušan tak reagoval na výtisk Kolínského expresu, který Martin Herman vydal, aby podle svých vlastních slov dal prostor na diskusi okolo skandálů končícího starosty Rakušana.

„A že těch skandálů je. Kolínská klíčenka, rekonstrukce Pražské ulice, papalášský pronájem auta v době, kdy byl na kraji, problémy s rozpočtem, účelové zakázky pro kamarády a podporovatele, střet zájmů jeho právního zástupce. Kterého mimochodem také nazývá kamarádem. Dalo by se pokračovat dlouho. Proto jsem vydal vlastním nákladem takový magazín, který na některé kauzy upozorňuje. V Kolíně totiž není jak dostat tyto informace mezi lidi. Kolínský Pres je hlásnou troubou pana Rakušana, dokonce je vydáván radním za jeho hnutí Změna pro Kolín,“ dodal pro naši redakci Martin Herman.

Do tohoto politika se následně pod příspěvkem pustil jeden z Rakušanových fanoušků, který mu vyhrožoval napadením.

„Ty tlamo vypasená, aby ses nedivil, až Ti někdo dá loket s rozběhem. Jsi totiž nevídaný koledník, vážně si koleduješ, že Ti někdo dá lívanec za krk. Jsme slušné město a nechceme tu nepokoje, které vyvoláváš,“ napsal občan Kolína na účet Martina Hermana.

„Už mě nepřekvapuje, že takový typ „diskuze“ Vít Rakušan toleruje. Spíše mám pocit, že ho naopak podporuje. Na urážky od samotného Víta Rakušana, že jsem buran z Ovčár, že nepoužívám mozek a podobně, jsem si již zvykl. Jeho týdeník o mně dokonce píše jako o ještě větším blbci, než jsme čekali…. Už v komunálních volbách mi někteří posílali vzkazy, ať se na to vykašlu. Bohužel skrytých i veřejných výhrůžek násilím v posledních dnech přibylo. Není to příjemné. Na druhou stranu to ukazuje, že mám pravdu a že v Kolíně panují polomafiánské poměry,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Herman.

Toho ani nepřekvapuje, že Rakušan nezakročil a svého fanouška nezkrotil. „Shodil masku slušňáka a ukazuje svoji pravou tvář. Kdo jde proti němu, ten dostane loktem s rozběhem od jeho přátel a podporovatelů. Lidé si určitě udělají obrázek sami,“ vysvětluje Herman.

Proto jsme se Víta Rakušana v úterý zeptali, z jakého důvodu proti útokům na svém Facebooku nezakročil. Sám politik STANu totiž na svém Twitteru odsoudil útoky proti demonstrantům v Rusku, když napsal: „Ruská občanská společnost se probouzí. Putinův režim už ale nepotřebuje ani vytvářet zdání demokracie a právního státu, a tak se neštítí mlátit a zavírat mladé demonstranty za pouhou četbu Ústavy.“

Rakušan ovšem pro ParlamentníListy.cz odmítl, že by na útoky a výhružky svých podporovatelů nezareagoval.

„Do diskuze pod daným příspěvkem, jak se můžete přesvědčit, jsem nevstupoval, celou diskuzi jsem ani nečetl – výhružky násilím odsuzuji, proto jsem napsal autorovi, aby se vyhnul jakýmkoliv projevům (byť i verbálního) násilí na mém profilu,“ vysvětlil.

Po vydání článku se nám ozval zmíněný fanoušek. Jeho vyjádření přinášíme v nezměněné verzi. 

Měl bych být ten, který údajně podle vašeho článku měl vyhrožovat zastupiteli města Kolína, panu M. Hermanovi. Předně bych chtěl vyvrátit vaší tezi, že jsem M. Hermanovi vyhrožoval fyzickým napadením. To pokládám za zcestné. V mém facebookovém příspěvku nikde neuvádím, že tím agresorem bych měl být já nebo kdokoli jiný. Nikde se nedočtete, že bych někde psal, že já budu ten, kdo ho případně fyzicky napadne. 

Před tím, než vaší redakci oslovil pan Herman, poslal mi soukromou zprávu s tím, že "nenechá se vyhrožovat" a že se na to "mám připravit". Podle toho, jak mou komunikaci nazýváte "vyhrožováním", bych i já mohl toto považovat za vyhrožování ze strany pana Hermana. Mimochodem pan Herman mi na mé komentáře odpověděl i na timeline, ale pak je hned záhadně smazal...Chápu, nemohu doložit. Myslím si, že jsem slušný člověk. Chodím do práce, řádně platím daně, plním si všechny povinnosti řádného občana a mám čistý trestní rejstřík. Přiznávám, že ve fb komunikaci, kterou jste otiskli používám několik neslušných vyjádření, včetně tykání apod. Bohužel, učinil jsem tak poprvé a přiznávám, že mě k tomu donutila osoba pana Hermana a to, jakým způsobem ovlivňuje žití v Kolíně. Ano, nejsem za to na sebe pyšný. Nechal jsem se "unést" a divím se sám sobě, že jsem se k tomuto stylu psaní snížil. Chtěl jsem dát najevo, co si myslím o osobě a o politice pana Hermana. 
 
Pan Herman do dnešního dne nepřinesl městu nic dobrého.  Svými komentáři jsem chtěl upozornit na to, že jeho styl vedení politiky ve městě kde žiji nemá obdoby. Je provokativní, vzbuzující silné negativní emoce a že je tu tímto zvýšené riziko jeho vlastní bezpečnosti. A že by to mohlo skončit např. fyzickým napadením, což si nikdo jistě nepřeje. Ani já ne! Přesně toto jsem napsal i panu Hermanoi do soukromé zprávy. Moje příspěvky tedy nebyly výhružné, ale upozorňující. V podstatě je mým zájmem zachování dobrého zdraví pana Hermana a tato myšlenka je spíše chvályhodná, než abych byl za to brán na pranýř. 
 
Dále mohu popřít další tvrzení pana Hermana, které jste otiskli. Pan Vít Rakušan skutečně na mé komentáře reagoval! Poslal mi zprávu a jasně mě upozornil na to, že je krajně nevhodné, jakým způsobem se vyjadřuji na jeho fb profilu a ať se zdržuji jakýchkoliv projevů vulgarit a verbálního projevování násilí. Pan Rakušan mě tím donutil zamyslet se nad sebou a jsem moc rád, že tak učinil lidsky a jeho reakce byla bez afektu a ve vší slušnosti. Jeho slova jsem si vzal k srdci a díky němu jsem pochopil, že takto není správné projevovat svůj názor a že tímto ,bohužel, nezměním ani pana Hermana.
 
Mimochodem o tom, jak "schopný" politik je pan Herman a co dokazuje ve městě Kolíně, se můžete přesvědčit zde. Cením si práce vás novinářů a mrzí mě, že jste se museli tímto námětem od pana Hermana zabývat na úkor jistě důležitějších témat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…