Středočeský kraj se necítí Rathem poškozen. Opozici se to nelíbí

06.08.2013 15:51

Opozice kritizuje rozhodnutí vedení Středočeského kraje, který se k soudu s bývalým hejtmanem a poslancem Davidem Rathem (dříve ČSSD) nepřipojí jako poškozený. Politici jsou přesvědčeni, že kraji škody vznikly, a chtějí vysvětlení. Pravděpodobně budou na jednání zastupitelstva podávat návrh, aby údajně vzniklé škody byly vymáhány. ČTK to dnes zjistila v anketě mezi krajskými politiky.

Středočeský kraj se necítí Rathem poškozen. Opozici se to nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Hejtmanství se původně chtělo jako poškozený do soudního procesu připojit, ale toto rozhodnutí ještě musel potvrdit posudek, který prověřoval čtyři tendry na nákup vybavení pro krajské nemocnice. Podle něj škoda v souvislosti s kauzou Rath nevznikla. Podle posudku byl v období let 2008 až 2012 postup Ratha a dalších členů tehdejší krajské rady při daných zakázkách v pořádku a ceny nebyly přemrštěné. Rada kraje proto minulý týden rozhodla, že se kraj k soudu jako poškozený nepřipojí.

"Já jsem přesvědčen, že za éry Davida Ratha na kraji škody jednoznačně vznikly," řekl dnes ČTK předseda krajského kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS). Hejtmana vyzval v pondělí dopisem k vysvětlení. Nad posudkem má určité pochybnosti, protože jej zadávala krajská rada a část jejích členů vládla na krajském úřadu už s Rathem.

Podle místopředsedy středočeské ODS a primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho kraji škody vznikly, protože některé zakázky byly předražené. "Trochu mě překvapil postup kraje, kdy rada odhlasovala, že nebudou uplatňovat žádné škody. Na zastupitelstvu budeme chtít vysvětlení a předpokládám, že tam dáme nějaký návrh, kde uložíme radě, aby vymáhala škody, které vznikly," řekl ČTK Nwelati.

"Mám k tomu výhrady. Myslím si, že to není úplně správný postoj. Ty škody asi vznikly," komentoval rozhodnutí kraje opoziční zastupitel TOP 09 a STAN Petr Holeček. Překvapena byla i jeho kolegyně Věra Kovářová. "My chceme vědět, proč kraj najednou změnil stanovisko," uvedla Kovářová. Náměstek středočeského hejtmana pro dopravu Miloš Petera (ČSSD) dnes naopak znalecký posudek hájil. "Jsem přesvědčen o tom, že David Rath je nevinný, a myslím si, že Středočeskému kraji neuškodil, ale prospěl. Já pevně věřím, že ho osvobodí a že kraj nic platit nebude," řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD), který je médii považovaný za Rathova blízkého přítele.

Krajský soud v Praze začne projednávat kauzu kolem Ratha a dalších deseti lidí ve středu. Skupina je obviněna z korupce a manipulace se zakázkami. Jako poškozený na rozdíl od kraje bude v kauze vystupovat Ministerstvo pro místní rozvoj, které bude žádat náhradu škody 56 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…