Středočeští zastupitelé schválili vznik brdského spolku

26.04.2018 18:45

Středočeští zastupitelé dnes schválili založení destinačního spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko, jehož úkolem bude dohlížet na citlivý rozvoj turistiky v Brdech. Kraj je zakládajícím členem a do nové organizace vkládá 600 000 korun.

Středočeští zastupitelé schválili vznik brdského spolku
Foto: brdy.info
Popisek: Chráněná krajinná oblast Brdy

Podle krajského radního pro regionální rozvoj a cestovní ruch Martina Draxlera (ANO) jsou Brdy poslední částí kraje, kde dosud nefungovala žádná destinační společnost. Lidem se otevřely Brdy v lednu 2016, z někdejšího vojenského újezdu se stala chráněná krajinná oblast. Bylo ale zapotřebí řešit turistické značení a zázemí pro turisty.

O destinační management v Brdech původně soupeřila Destinační společnost Brdy, kam vstoupily Příbram či Dobříš, s Destinační agenturou Brdy, která vznikla jako organizační složka Ekologického centra Orlov. Kraj ale oznámil, že nebude podporovat dvě organizace zároveň a rozhodl se založit vlastní spolek. Oslovil všechny partnery v regionu, zejména obce a jejich svazky a místní akční skupiny. Ke spolupráci vyzval i obě soupeřící destinační organizace.

Aby byl umožněn vstup do spolku i malým obcím, navrhl kraj ve stanovách poměrně nízké příspěvky. V únoru se uskutečnilo jednání s partnery, kteří se vstřícně vyjádřili k navrženým stanovám a projevili zájem o účast ve spolku. Z něj se vyprofilovaly jako zakládající organizace Ekologické centrum Orlov, města Příbram a Řevnice a mikroregion Hořovicko.

„Bez vstupu kraje by pravděpodobně nikdy nedošlo k dohodě,“ míní zastupitel za STAN Petr Štěpánek. Krajský radní a bývalý příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD) podotkl, že jde o kompromisní návrh. Připomněl také, že například Příbram už schválila svůj vstup do spolku.

Destinační společnosti vznikají po celé zemi a rozvíjejí je obce spolu s podnikateli a organizacemi zabývajícími se cestovním ruchem. Hlavními přínosy jsou vytvoření jednotné koncepce pro celý region, jednodušší přístup k financování rozvoje turistiky, vytvoření značky regionu a spojení subjektů, které mají zájem o spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…