Středověk. Pohled Ivana Hoffmana na knížecí rady ekonomických expertů

13.05.2023 13:39 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA Ve středověku se mudrcové schovávali před realitou v klášterech a tam za peníze vybrané z okolních vesnic mudrovali, kolik andělů se vejde na špičku jehly. Dnes jsou v jejich roli ekonomové – analytici, kteří se schovávají v bankách a podobných institucích a dávají lidem podobně užitečné rady jako jejich předchůdci. Ivan Hoffman vidí, že pokud má někdo objevit, jak se svět může posunout dál, tito analytici to rozhodně nebudou.

Středověk. Pohled Ivana Hoffmana na knížecí rady ekonomických expertů
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí

Někdy před rokem publikoval komentátor Martin Zvěřina článek „Středověk analytiků“. Pozastavil se v něm nad mudrováním mainstreamových ekonomických analytiků, vesměs zaměstnanců bank, investičních skupin či poradenských firem, kteří ohrnují nos nad jakoukoli aktivitou státu a řešení ekonomické krize a drahoty radí ponechat neviditelné ruce trhu.

Zvěřina přirovnal naše ekonomické analytiky ke středověkým učencům, kteří uzavřeni za zdmi klášterů ztratili kontakt se životem i vlastní vírou a hledali odpověď na otázku, kolik andělů se vejde na špičku jehly. Kolik vesnic musí kvůli jejich pohodlnému živobytí dřít od slunka do slunka a trpět hlady, je nezajímalo. Zvěřina kacířsky upozorňuje na existenci lidí, kteří nikoho nezajímají a nejméně ekonomické analytiky: na takové, kteří musejí vyjít z minimální mzdy či důchodu, případně z ještě nižších sum, a na stále se zvětšující skupinu lidí, kteří si prací na plný úvazek nejsou schopni vydělat na jídlo a střechu nad hlavou. Představa, že chudoba je vina a že si za ni každý může sám, se podle Martina Zvěřiny hodí na množinu sobců, nikoli na společnost. Ekonomičtí analytici proto nesmějí mít pravdu.

Některé texty, a „Středověk analytiků“ k nim patří, by bylo třeba pravidelně recyklovat, zveřejňovat je, řekněme, čtyřikrát do roka. Kompenzoval by se tím cynismus ekonomických analytiků, kteří neúnavně recyklují své asociální ideologické mantry. Zvěřina je ale coby publicista v nevýhodě, nemůže svůj článek prodat ani dvakrát, zatímco ekonomický analytik může kraviny o neviditelné ruce opakovaně trousit, kudy chodí, do nekonečna.

Příležitost přesvědčit veřejnost o své užitečnosti má u nás „svobodná tržní ekonomika“ už třicet let. Vděčíme jí za ekonomickou nerovnost, sociální nespravedlnost, za korupci, klientelismus, lichvu a bídu, jakož i za glorifikaci egoismu, bezohlednosti a chamtivosti. Pouze díky neúnavné dezinformační osvětě ekonomických analytiků si společnost stále ještě umí spíše představit konec světa než konec kapitalismu. Navzdory tomu, že ruka trhu drží občany pod krkem, stále se věří, že by bez ní nebylo demokracie!

Představa ekonomických analytiků o prosperitě je utopií. Soutěž kromě vítězů nezbytně generuje i poražené. A poražených logicky přibývá, jak je zde stále méně, nicméně stále bohatších vítězů. Potřeba vítězů kontrolovat a ovládat poražené likviduje demokracii a s ní i „americký sen“, tedy víru, že člověk chytrý, zručný a pracovitý se může vypracovat mezi vítěze, bohatou smetánku. Už dlouho je jasné, že se nic takového neděje.

Kapitalismus je predestinován k sebezničení a jediní, kdo to nevidí, jsou ekonomičtí analytici, placení svými zaměstnavateli za slepotu. Také je ale možné, že počítají s tím, že z všeobecného zmaru povstane jako Fénix z popela to, co právě končí, neboť co jiného než kapitalismus by se z popela kapitalismu mohlo zrodit? Jenomže stejně jako jsou věční ekonomičtí analytici, počítající anděly na špičce jehly, je věčná i naděje, že se povede najít třetí cestu, vybudovat společnost, která bude současně svobodná i spravedlivá. Nevíme, jestli a zda se to povede, ale s určitostí víme, že na to nepřijdou ekonomičtí analytici. Nikdy to nebudou mít v náplni práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Hoffman

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

VŠECHNO, JEN BANDA NEUMĚTELŮ, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJuras1 , 13.05.2023 16:40:15
a trapných neználků, kteří za naše peníze radí celé té asociálně vlastizrádné UA vládě, sedící dočasně ve Strakovce. Je to pokoukání na celou partu příživníků, kteří nás jen okrádají... Jen a pouze podívání na jednu velkou pakáž, která patří společně už jen za mříže

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…