Středula: Snížení DPH, podpora firem jako za covidu, zastropování cen. To chceme

06.09.2022 10:32

Odbory navrhují v krizi snížení DPH na vybrané zboží, stropování cen, růst dávek a zavedení podpory firem jako v epidemii, řekl na odborářském shromáždění předák Josef Středula. Odbory také svolávají na 8. října do Prahy na Václavské náměstí demonstraci kvůli nynější krizi. Vyzvaly vládu, aby přijala kroky proti drahotě.

Středula: Snížení DPH, podpora firem jako za covidu, zastropování cen. To chceme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

„Lidé se bojí, firmy se bojí, lidé nevědí, co bude a děsí se každých dnů, které přicházejí. A my přicházíme s tím, že se nám ta situace nelíbí. Dáváme to najevo od počátku letošního roku,“ zmínil úvodem Středula.

„Na úvod si půjčím slova papeže Františka. Papež František vystoupil v roce 2021 na 109. mezinárodní konferenci organizace práce a řekl – aniž by byl členem odborů: Odbory jsou výrazem prorockého profilu společnosti. Rodí se a obnovují pokaždé, když dávají hlas těm, kteří ho nemají a pranýřují ty, kteří by prodali chudáka za pár opánků, jak praví prorok. Odhalují mocné, kteří pošlapávají práva nejzranitelnějších zaměstnanců, hájí cizince, poslední a odmítané. Mnoho z vás jste si už zažili mnoho podobného, když hájíte zájmy zaměstnanců, někdy se setkáváte s tím, že nejste pochopeni, někdy se setkáváte s tím, že není slyšet, a dokonce někdy se setkáváte s tím, že jsou to přímé útoky. Dokonce to, že jste odborově organizovaní, přestože to obsahuje česká ústava, tak jsou lidé za to postihováni. To je pro nás neakceptovatelné. My žijeme v 21. století, nežijeme ve století 18., my svá práva budeme hájit, a varujeme každého, kdo na ta práva bude chtít sáhnout,“ sdělil Středula, že se jako odbory ani nezříkají povinností.

Následně hovořil o cenách, energiích a samotných dopadech. „Píše se prosinec roku 2021. Novinové články říkají: Temné vyhlídky české inflace. V lednu jistých sedm procent. Inflace v lednu dál poroste. My jsme se v lednu roku 2022 setkali s vládou a dali jsme jim určitá doporučení. Březen – ještě nebyla zveřejněna inflace a výsledek inflace za měsíc únor. Odhady byly: Porosteme pomaleji, inflace může být nad jedenáct procent. I kvůli ruské agresi, říká pan Holub z ČNB. Ta inflace byla nakonec ještě o něco málo vyšší. Ale to byl únor roku 2022. Přeskočíme a jsme v srpnu, červenci a v dnešních dnech – a vidíme: Češi mají nejdražší elektřinu v Evropě, přitom patří k největším vývozcům na světě. Nebo také když nenajde řešení EU, přijdeme s vlastním, řekl místopředseda vlády Jurečka,“ zmínil Středula s tím, že my potom někdy v září slýcháme něco o tom, že se udělají opatření. „Ale co jsme tedy potom dělali celou dobu? Také jsme v červnu slyšeli od pana premiéra, že nás nenechá padnout. Myslím si, že některá slova by se měla vysvětlovat, jak se myslela, protože se toho opravdu od té doby moc nestalo na to, abychom si mohli myslet, že nás skutečně padnout nenechají,“ pokračoval Středula.

„O jednom výroku se ani nemusím zmiňovat. Znáte ho, skoro to vypadá, jako kdybychom si všichni měli založit manufaktury na pletení svetrů... Ale je potřeba, abychom opravdu našli metody,“ dodal Středula.

Podle Středuly vláda v boji proti inflaci hrubě selhala. „Hrubě podcenila vývoj inflace a její důsledky. Už jsem se zmínil, že v lednu byla sedmiprocentní inflace a byla jedna z těch velmi vysokých i v porovnání s dalšími zeměmi EU. Pod různými záminkami se již tři čtvrtě roku brání regulaci cen. ČMKOS k tomu vyzvala už v lednu, hned na prvním jednání, které bylo na počátku ledna, poté na tripartitě, a poté postupně na každé tripartitě. Dokonce jsme vládě doporučovali, že mají použít zákon o cenách. A ono uběhlo osm měsíců a nic se v zásadě nestalo, co se cen týká,“ uvedl.

„Pravděpodobně to nyní vypadá na světlo v tunelu, protože jeden z členů vlády velmi silně vystoupil v Poslanecké sněmovně, a myslím si, že to trefil přesně. Budu citovat: Pokud se nevyřeší krize v energetice, tak je ohrožen politický systém této země. Pokud se nenajde celoevropské řešení, tak je dokonce ohrožena EU jako taková. A pokud vláda nevyřeší krizi v energetice, stejně tady dlouho nebude, řekl člen vlády, ministr spravedlnosti Pavel Blažek – a musím říct, že má bohužel pravdu,“ řekl za potlesku Středula.

Více ZDE

„Nechceme po vládě nic jiného než to, co se běžně dělá v jiných zemích. Ve Francii našli 120 nejčastěji kupovaných výrobků a ty přísně zregulovali. Inflace ve Francii asi 7,5 procenta. V ČR 17,5 procenta,“ podotkl Středula.

„Dovolte mi zevšeobecnit ty kroky, které používají jiné vlády. Opatření daňového charakteru, například snížení DPH nebo spotřební daně, ale když někdo začne pracovat s DPH, tak si taky pohlídejte, aby nedošlo k tomu, že jenom vzroste zisk a klesne DPH. My chceme klesnout DPH zároveň s poklesem cen. Nic méně, nic více. To znamená, že se musí také kontrolovat, nejenom spekulovat,“ podotkl také Středula.

Odborářské shromáždění začalo po 11.00 světelnou a laserovou show s tanečním vystoupením. Sál zaplnili odboráři a odborářky svazů. Ve srovnání s poslední akcí v roce 2019, která se také konala ve Fóru Karlín, jich ale dorazilo o něco méně. Část míst v sále zůstala volná, prázdné byly tentokrát i ochozy. Také atmosféra byla méně bouřlivá než v předchozích ročnících. Část odborářů nechala pasáže Středulova proslovu bez potlesku.

Závěr shromáždění připomínal volební kampaně. Středula si svlékl sako a v bílé košili s vyhrnutými rukávy se obklopil na pódiu šéfy a šéfkami svazů veřejného i soukromého sektoru. Prohlášení veřejné sféry s výzvou vládě pak přečetla předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková a prohlášení za privátní sféru šéf nejpočetnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …