Středula se v rozhlase rozjel: Netrestejte státní zaměstnance!

15.08.2019 18:25

Do čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítal odborářský předák z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Posluchačům sdělil, že lidé, kteří pracují pro stát, za to nesmí být trestáni a musí dostat pořádný plat. Konstatoval také, že tři automobilky vyvedly z Česka 70 miliard korun do kapes svým matkám, což podle něj znamená, že se české ekonomice nevede špatně.

Středula se v rozhlase rozjel: Netrestejte státní zaměstnance!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Hned v úvodu zdůraznil, že odbory budou trvat na zvyšování platů nejen u lékařů a zdravotních sester. Návrh ministra zdravotnictví za hnutí ANO Adama Vojtěcha, který navrhuje růst platů asi na úrovni 2,5 procenta, považuje Středula za absolutně nepřijatelný, protože se nárůst platů stěží vyrovná růstu inflace. „To vypadá tak, jako by chtěl stát trestat ty, kteří pro něj pracují. Ti lidé nemají slevu v obchodech za to, že pracují pro stát,“ zlobil se v rádiu Středula.

Odborářský boss se podle svých vlastních slov příliš neobává poklesu ekonomiky. Ekonomika podle jeho názoru nadále roste a to se musí odrazit i na platech lidí, kteří pečují o své spoluobčany, ať už to jsou lékaři nebo specialisté na kybernetickou bezpečnost. Tito lidé musí podle Středuly dostat platy, které odpovídají jejich odpovědné práci, a ne jen inflaci.

Anketa

Porušuje prezident Zeman Ústavu České republiky?

10%
90%
hlasovalo: 12256 lidí
Dotkl se i soukromého sektoru. „Jestliže si vezmete, že tři automobilky dokázaly vyvést 70 miliard korun svým matkám, tak to ukazuje, že ta jejich ekonomická situace není špatná,“ prohlásil.

Zastal se i pracovníků v oblasti kultury. „My pro ty nejhůře placené zaměstnance státu chceme zrušit tzv. tabulku číslo jedna a přesunout je do tabulky číslo dvě, protože platy v tabulce číslo jedna jsou mnohdy takřka nedůstojné,“ rozčiloval se dál Středula. Tabulka číslo jedna se týká např. pracovníků v kultuře.

Ve druhé polovině rozhovoru zmínil Středula i stravenky. Host by prý papírové stravenky v žádném případě nerušil, respektive by neměnil dnes fungující model, aby nedošlo k erozi tohoto systému. Teprve až bude mít Středula na stole konkrétní čísla, která ukážou, že systém nebude ohrožen, šéf ČMKOS o tom bude ochoten jednat. „Speciálně u takových věcí, jako jsou daňové předpisy, je třeba vidět jejich provázanost,“ upozornil Středula. 

Stejně kritický je k nápadům k úpravám důchodového systému. Pokud někdo chce systém upravit, má podle Středuly na stůl položit jasná čísla. Bez nich prý nemá smysl důchodový systém komplexně řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…