Střet před kamerami: Komunistka a lidovec se hádali o Ukrajinu

24.10.2014 22:43

Ukrajina je dnes v podobné situaci, jako jsme byli my před prvními svobodnými volbami po sametové revoluci. Tato slova pronesl poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL), který má za to, že v našem zájmu je stabilní Ukrajina a měli bychom jí také maximálně pomoci. Poněkud pesimističtěji hodnotila situaci v zemi nedaleko na východ od nás poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM). Upozorňovala navíc na to, že to bude drahé.

Střet před kamerami: Komunistka a lidovec se hádali o Ukrajinu
Foto: Foto repro: ČT
Popisek: Zuzka Bebarová Rujbrová a Ivan Gabal v Událostech, komentářích

V neděli čekají Ukrajinu předčasné parlamentní volby. Co budou znamenat pro tuto zemi? Budou rozhodným krokem k vyřešení současné situace nebo jen dalším dějstvím delší krize? V pátečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali místopředseda sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL), místopředsedkyně sněmovního výboru pro bezpečnost Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), která promluvila přímo z Kyjeva.

„Předvolební kampaň alespoň v Kyjevě, kde se momentálně nacházím, je překvapivě klidná. Zdá se, že všichni vědí, jak to dopadne, čeká se vítězství bloku prezidenta Petra Porošenka,“ poznamenala na úvod komunistická poslankyně. Za většinou politických uskupení podle ní stojí oligarchové a na voliče činí nátlak určité bojůvky často pod kontrolou těchto oligarchů. „Důležité ale je, jak budou tyto volby vnímat občané a ti k nim vzhlížejí s velkým očekáváním. Já očekávám, že zůstane nenaplněné,“ pokračovala Rujbrová. Ukrajina čelí energetické krizi a není jisté, že ji noví politici vyřeší.

Gabal k tomu dodal, že dnešní ukrajinská situace je do jisté míry srovnatelná s naším listopadem 1989. „I my jsme šli po půl roce k volbám,“ podotkl Gabal. Poukázal také na to, že v regionech pod kontrolou ukrajinskou vládou volby proběhnou, ale v regionech ovládaných separatisty se hlasování neodehraje.  Svou roli na Ukrajině hrají i ruští vojáci. Gabal má za to, že Kreml je dnes nucen dělat řadu politických kroků, které navazují na ty již udělané, a činí prý jednu chybu za druhou. „My bychom měli Ukrajině maximálně pomoct a maximálně ji podpořit. Našim zájmem je stabilní Ukrajina,“ zdůraznil Gabal. Jakou pomoc ale budou potřebovat i lidé na východě země. A ta pomoc by neměla zahrnovat ani tak nové ozbrojené síly, ale spíše finanční prostředky.

Podle komunistické poslankyně se sice dnes zdá, že proevropské síly mají navrch, ale pokud vyhrají, tak budou muset naplňovat i očekávání lidí a to bude něco stát i EU. „Osobně se obávám, že po těchto volbách se situace na Ukrajině neuklidní, ale ne kvůi zásahům Ruska, ale kvůli zhoršení se sociální situace obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…