Strhnou i Churchilla a Kolumba? Londýnský starosta Khan chce změny. Nejen přejmenování ulic, raději se posaďte

10.06.2020 19:53

Londýnský starosta Sadiq Khan informoval, že britská metropole ustanoví komisi, která bude hodnotit, nakolik jsou tamní památky rozmanité. Podle Khana je nutné napravit jejich rozmanitost. Děje se tak poté, co protestující v rámci pochodů hnutí Black Lives Matter po Velké Británii ve velkém poškozují památníky významných historických představitelů země. Hnutí již představilo seznam soch, o jejichž osudu se má jednat, dojít může i na Kryštofa Kolumba. Proti záměru revizí soch se mnoho lidí v diskusích ohradilo. Padají přirovnání k odstraňování památek islámským státem.

Strhnou i Churchilla a Kolumba? Londýnský starosta Khan chce změny. Nejen přejmenování ulic, raději se posaďte
Foto: Repro Twitter @RaheemKassam
Popisek: Poškozená socha Winstona Churchilla

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí
„Dnes jsme představili novou komisi, jejímž cílem je zhodnocení a napravení rozmanitosti londýnských veřejných památek,“ informoval v úterý londýnský starosta.

Připojil, že je nutné posuzovat rozmanitost a různorodost významných památníků: „Musíme si připomenout úspěchy a různorodost všech v našem městě – a to též zahrnuje dotazování, jaké dědictví je vlastně oslavováno.“

Ve Velké Británii v průběhu posledních dní k ničení a odstraňování soch významných historických představitelů dochází ve velkém.

Vandalové se vrhli dokonce i na sochu významného britského státníka Winstona Churchilla. Sochu polepili, sprejem přeškrtli Churchillovu jmenovku a na podstavec nastříkali, že „byl rasista“.

V Leedsu demonstranti nastříkali na památník královny Viktorie, že byla majitelkou otroků. To že byla korunována až čtyři roky po zrušení otroctví, zřejmě nehraje žádnou roli.

Některé sochy to ovšem odnášejí daleko hůře a jsou odstraňovány.

Stržena už byla socha Edwarda Colstona v Bristolu, kterou demonstranti hodili do moře. Filantrop Colston, který ve svojí době věnoval až více než 70 tisíc liber bristolským charitativním institucím, je jimi viněn z toho, že dopravoval do Ameriky černé otroky.

Následovaly i další sochy po celém ostrovním království. A zřejmě i následovat budou, hnutí Black Lives Matter totiž sestavilo seznam 60 soch, které by chtělo odstranit, protože jsou podle něj rasistické a oslavují otrokářství. Jsou mezi nimi sochy významných postav z britské historie – král Karel II., Oliver Cromwell, admirál Horatio Nelson, objevitelé a cestovatelé kapitán James Cook a Henry Morton Stanley, Francis Drake, ale taktéž Kryštof Kolumbus.

V Londýně se již dělníci dali do práce a pracovníci se jali odstraňovat první ze soch. Tou byla socha obchodníka Roberta Milligana, jenž v 18. století působil na plantážích na Jamajce. V Londýně se zasadil o postavení doků, z nichž je nyní muzeum, před kterým jeho podobizna do úterý stávala.

Diskutující pod příspěvkem Khana však dávají jasně najevo, že s „revizí“ pomníků osobností britské historie nesouhlasí.

„Nejsou londýnské památky též národními? Tedy nejen Vaše, pane Khane?“ táže se jeden z komentujících.

Padají i ostřejší přirovnání. „Londýnský ekvivalent islámského státu. Odstranění a zničení historie,“ přirovnal další.

A došlo na obavy, že brzo dojde i na vůdce indické nezávislosti a propagátora nenásilného odporu Mahátma Gándhího. Ten, jak diskutující upozorňují, byl proti rozdělení Indie na Pákistán a Hindustán, čímž mu u komise posuzující rozmanitost může vzniknout nepěkný škraloup.
 
„Měl by být Gándhí odstraněn? Byl proti rozdělení Indie, když nechtěl dát muslimské populaci země vlastní stát. Kdo rozhoduje, zdali to je urážlivé?“ padají dotazy.

K možnému odstranění Gándhího či Churchilla se Khan zatím nevyjádřil; řekl pouze, že je potřeba o těchto dvou postavách vzdělávat děti s tím, že „nebyli dokonalí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…