Střílení do farmářů v Nizozemsku. Ladislav Jakl jen zírá, co nám o tom říkají média

11.07.2022 20:08

Bývalý poslanec a bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl sleduje tlak nizozemské plány vlády na snížení emisí oxidu dusíku a čpavku a dává je jako odstrašující pro Českou republiku. Nizozemští farmáři se masově bouří a tamní policie neváhala přistoupit k použití střelné zbraně. Jakl ve svém komentáři pro server Neviditelnýpes.cz vyjadřuje obavy, že touto cestou, ač zatím ne tak radikální, nás naši vládní představitelé pomalu směřují také.

Střílení do farmářů v Nizozemsku. Ladislav Jakl jen zírá, co nám o tom říkají média
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Protesty nizozemských farmářů každým dnem sílí. Podél nizozemských dálnic hoří balíky sena. Regály v supermarketech jsou prázdné, protože farmáři blokují distribuční centra. Pak za soumraku vytáhne policista pistoli a vystřelí na traktor.

Nizozemští farmáři brojí proti vládním návrhům na omezení emisí oxidů dusíku a čpavku a obávají se, že takové kroky ohrozí jejich způsob života a že by je mohly donutit ukončit zemědělskou činnost.

Zemědělci proti vládní dusíkové politice protestují už léta, ale emisní cíle rozpoutaly nové demonstrace, při kterých traktory ucpaly dálnice a distribuční centra supermarketů, což na krátkou dobu omezilo dostupnost čerstvého zboží.

Střílející policisty na traktory zoufalých farmářů, bojujících za zachování tradičního holandského zemědělství, je skutečná realita odehrávající se v severozápadní Evropě. Nemusí trvat dlouho a čeští zemědělci mohou brzy řešit podobně třaskavým problémům, obává se publicista Jakl.

„Nizozemská vláda je tou nejpokrokovější na světě. A ve své pokrokovosti nejradikálnější. Radikální natolik, že je schopna se k lepšímu podnebí klidně i prostřílet. Odhodlání nizozemské vlády prosadit lepší podnebí pro celý svět se ani nějakými protesty zviklat nedá. Včera, v provincii Frísko, použila policie při potlačování farmářských protestů ostrou munici. Střílející policisté se hájí tím, že traktory a kombajny protestujících ohrožovaly bezpečnost. Že bezpečnost a budoucnost ohrožují naopak šílené plány nizozemské vlády, to ve zprávě agentur nenajdeme,“ komentuje Jakl dění v Nizozemsku.

„Naše republika má také vládu, která se hlásí k pokroku. Co se včera kde šustlo za výstřelek, to se nám zítra servíruje coby příklad k následování, a pozítří už jako povinnost. Budeme i u nás likvidovat venkov a decimovat zemědělství? Leckdo by řekl, že už se to děje. Ale zatím se u toho v Česku nestřílí. Zatím,“ varuje před plíživými tendencemi k použití násilí ve jménu vyššího dobra.

Minulý týden policista střílel na traktor, který řídil 16letý mladík. Střelec byl krátce zadržen kvůli podezření z pokusu o zabití, ale nakonec byl propuštěn bez obvinění. Nizozemská vláda jmenovala zkušeného politického vyjednavače, aby působil jako prostředník. Aktivisté z řad farmářů a největší zemědělská lobbistická skupina v zemi ale toto gesto okamžitě odmítli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…