Stropnický si kvůli Ukrajině nedovede představit, že by Rusko dostavovalo Temelín

03.03.2014 16:17

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si vzhledem k událostem na Ukrajině, konkrétně na Krymu, neumí představit, že by jadernou elektrárnu Temelín dostavovalo česko-ruské konsorcium MIR 1200. Prohlásil to v pondělí po schůzce týkající se vojenského újezdu v Brdech. Napsal to server Novinky.cz.

Stropnický si kvůli Ukrajině nedovede představit, že by Rusko dostavovalo Temelín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Většinu Krymu obsadilo ruské vojsko a v podstatě odřízlo poloostrov od zbytku Ukrajiny. Premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko z vyhlášení války a prohlásil, že „nikdo Krym nikomu nevydá“. Horní komora ruského parlamentu o víkendu schválila vyslání vojáků na území Ukrajiny kvůli ochraně zájmu ruských občanů.

Rusko své zájmy uplatňuje prostředky, které jsou nepřípustné a nepřijatelné

„Rusko se tímto bohužel posunulo z rodiny předvídatelných demokratických států a své zájmy uplatňuje prostředky, které lze považovat za nepřípustné a nepřijatelné,“ prohlásil v pondělí Stropnický.

Ztotožnil se tak s názorem ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který navrhl, aby česká vláda adekvátně odpověděla na ruský vojenský zásah na Ukrajině.

O dostavbu Temelína má zájem česko-ruské konsorcium MIR.1200 a americká společnost Westinghouse. Francouzská Areva byla z tendru vyřazena. V poslední době ale zaznívají hlasy, že by mohl být celý projekt zrušen kvůli nejisté návratnosti nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…